SAVJET PSIHOLOGA

ČETIRI NAČINA KAKO LAKŠE I BRŽE UČITI Usvojite nova znanja i vještine pomoću ovih jednostavnih savjeta

 Foto: Colourbox

Želite li ovladati vještinom brzog učenja, važno je znati kako učiti i brže pamtiti.

Time su se bavili i psiholozi Henry Roediger i Mark McDaniel koji su svoje spoznaje objavili u knjizi Make It Stick: The Science Of Successful Learning.

Donosimo vam četiri najvažnija koraka koja će vam pomoći prilikom bržeg usvajanja gradiva ili bilo kakvih novih znanja i vještina.

Prisjetite se

S učenjem je kao i s dizanjem, primjerice, utega. Želite li napredovati, mora vam biti teško.

Drugim riječima, želite li ubrzati proces učenja, morate dati sve od sebe. Pritom se koristite metodom prisjećanja činjenica, odnosno učite tako da svaku priliku i slobodan trenutak koristite za prisjećanje (koje godine se što dogodilo, koja su imena nekih važnih osoba i slično).

Ne posustaje pred dojmom jednostavnosti

Koliko puta vam se dogodilo da nešto učite ili čitate i čini vam se jako jednostavno. Međutim, nakon toga shvatite da se dogodilo upravo suprotno od očekivanog i umjesto da upamtite činjenice - zaboravili ste ih.

Primjer: stojite pred velikim monitorom i tražite peron na koji vam treba stati autobus. Vidite da se radi o broju 315, mičete pogled i uzimate mobitel u ruke misleći kako ste zapamtili. Međutim, niste.

Umjesto toga trebali ste pogledati monitor, vidjeti o kojem se broju radi i na glas ga ponoviti '315'. Tako biste bili sigurni da ste upamtili pravi broj.

Povežite nove stvari sa starima

Što vještije i smislenije nove informacije povežete sa starim znanjima, veće su šanse da ćete bolje upamtiti i primijeniti naučeno.

Ukoliko ste upravo naučili što je, primjerice slam poezija, pročitajte neku pjesmu koja će vam pomoći da utvrdite to znanje. Ukoliko ste naučili formulu relativnosti, razmislite kako se ona primjenjuje u svakodnevnom životu.

Osvrnite se

Istraživanje koje je proveo Harvard Business School otkrio je kako samo 15 minuta osvrta na kraju radnog dana, kod zaposlenika ima velik utjecaj i značaj.

- Kada ljudi dobiju priliku za osvrtom na radni dan ili naučeno gradivo, doživljavaju i svojevrsno povećanje energije i samopouzdanja.

Zato, na kraju dana razmislite o naučenom gradivu i osvijestite si novopečena znanja. To će vas mentalno osnažiti i dati vam svojevrsno samopouzdanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:59