ANALIZA

Šefica Instituta za financije Katarina Ott: 'Godina je izgubljena, ova strategija ne daje rezultat!'

Vladine Smjernice ekonomske i fiskalne politike za 2013. - 2015. i Strategija Vladinih programa za 2013. - 2015. ne ulijevaju puno nade u uspjeh najavljenih reformi jer nije dovoljno kao cilj postaviti veće ubiranje prihoda i navodno smanjivanje rashoda, bez naznaka stvarnih strukturnih reformi, ocjenjuje ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott.

Vladina strategija i smjernice nude istu viziju i ciljeve koje je HDZ-ova Vlada ponudila za razdoblje 2010. - 2012., odnosno svojevrsni status quo, ističe Ott te se pita treba li ustrajati na strategijama koje očito ne daju rezultate.

Drastični zaokreti

Zbog nepripremljenosti nove Vlade za preuzimanje vlasti 2012. je izgubljena. Da drastični zaokreti nisu nemogući, najbolje pokazuju Estonija, Latvija i Litva.

Vlada najavljuje “odlučnost u provedbi fiskalne konsolidacije, pri čemu će nastaviti s prelaskom s direktnih na indirektne poreze i dalje rasterećivati porezni trošak rada”.

Fiskalna konsolidacija je neophodna, no problem je što su indirektni porezi (PDV i trošarine) već vrlo visoki, a rasterećenje poreznog troška rada je nemoguće bez dubinskih reformi na rashodnoj strani proračuna. Privatizacija i jača uloga privatnog sektora se ne spominju.

Doing Business

U stvaranju pozitivnog ozračja za poslovanje Vladina “Biblija” trebala bi biti publikacija Svjetske banke “Doing Business”, jer njihova ljestvica lakoće poslovanja pokazuje da su zemlje u gdje se lako posluje ekonomski najuspješnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:27