U KOLOVOZU CIJENE OTIŠLE GORE 4 POSTO

Hrvatima će do kraja godine biti još gore: Najviše poskupjeli hrana i energenti!

 Vlado Kos/CROPIX

Hrvati žive sve lošije, a do kraja godine bit će im, po svemu sudeći, još gore. Proizlazi to iz najnovijih podataka državne statistike o inflaciji koja je u kolovozu dosegla ovogodišnji rekord od četiri posto u odnosu na isti lanjski mjesec .

Kolovoška je inflacija najviša još od veljače 2009., kada je dosegla 4,2 posto.

Bez hrane se ne može

Uz povećanje PDV-a, glavni inflacijski okidači i dalje su cijene energenata, kako benzina, čije su cijene posljedica kretanja na međunarodnom tržištu, tako i dosad od države reguliranih cijena struje i plina,te komunalija. No, razlog novog inflacijskog skoka treba tražiti i u divljanju cijena hrane, što je ‘proizvod‘ suše i globalnog trenda rasta cijena, čemu se pak ne nazire kraj. Prosječno će domaćinstvo do kraja godine izdvajati još veći dio svog kućnog proračuna za hranu i energente, iako mu upravo na te stavke odlazi lavovski dio mjesečnih primanja.

- Prosječan rast cijena na malo u ovoj bi godini trebao iznositi 3,2 posto. Slaba domaća potražnja amortizira inflacijske pritiske, no problem je što rastu cijene upravo onih proizvoda, poput hrane i energenata, čiju je potrošnju jako teško smanjiti ili je supstitutirati drugim proizvodima - ocjenuje makroekonomist Zdeslav Šantić.

U Mađarskoj najgore

Na više cijene očito ćemo se morati priviknuti, čak i u uvjetima stagnacije plaća, čija je realna vrijednost, uostalom, sve manja. Slaba nam je utjeha da cijene rastu diljem Europe, no u većini članica ipak sporije nego u Hrvatskoj.

Najviša inflacija u EU u kolovozu je bila u Mađarskoj, šest posto u odnosu na kolovoz 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:12