ISTRAŽIVANJE EUROBAROMETRA

Hrvati su najnesretniji radnici u EU: muče ih male plaće i stres

Radnici žele pravedniju raspodjelu plaća i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života, a kolegijalnost nas izdvaja u EU
 Neja Markičević/CROPIX

Čak 79 Hrvata nije zadovoljno uvjetima rada, pokazuje najnovija anketa Eurobarometra Europske komisije. Prema posljednjem velikom istraživanju o kvaliteti radnih uvjeta koje je provedeno 2010. na razini Europe, Hrvatska se našla negdje između zapadne Europe i istočnoeuropskih zemalja.

Pad na ljestvici

Od tada su zemlje istočne Europe ipak napredovale, zahvaljujući gospodarskom oporavku, no Hrvatska još nije izašla iz recesije pa su se i rezultati istraživanja o zadovoljstvu uvjetima rada pogoršali - kaže Zvonimir Galić, docent na katedri za psihologiju rada Filozofskog fakulteta u Zagrebu. S jedne strane, radni su se uvjeti, objektivno, pogoršali - radi se sve više za manju plaću i u sve težim uvjetima. S druge strane, i percepcija opće ekonomske situacije u zemlji donosi dodatni pesimizam i tako utječe na nezadovoljstvo zaposlenih - kaže Galić. Dodaje da su ovakvi rezultati očekivani. On i kolege su ih i predvidjeli u radu koji bi uskoro trebao biti objavljen, kaže Galić.

- Dok god BDP pada, teško je očekivati rast zadovoljstva radnim uvjetima. S obzirom na ekonomske prognoze, vrlo je izgledno da će se situacija nastaviti pogoršavati - kaže Galić.

Zatvoreni krug

Ističe kako je zadovoljstvo radnim uvjetima vrlo važan element produktivnosti.

- Teško da će se netko tko nije zadovoljan svojim poslom truditi, a loša ekonomska situacija, koja utječe na pogoršanje radnih uvjeta, zahtijeva dodatan angažman, koji je teško ostvariti ako su zaposleni nezadovoljni. Tako ulazimo u zatvoreni krug - kaže Galić.

Poslodavci koji ne mogu dati veće plaće donekle ga mogu ublažiti vodeći računa o pravednosti i jasnim objašnjenjem o poboljšanjima koja donose bolji uvjeti.

- Osjećaj pravedne raspodjele je ključan. Važno je da poslodavci daju sve od sebe da nagrade usklade s uloženim radom, odnosno da nagrade one koji ulažu poseban napor. Važno je, primjerice, i da se plaće, ako se smanjuju radnicima, smanje i menadžmentu - ističe Galić.

Najbolje Dancima

U Europskoj je uniji većina radnika, njih 53 posto - zadovoljna je uvjetima rada. Najbolje je Dancima - njih 87 posto je zadovoljno, a slijede Luksemburg, Finska, Nizozemska i Irska sa 80 posto ili više zadovoljnih. Njemačka je tek na desetome mjestu, sa 71 posto zadovoljnih.

Ravnotežom između posla i privatnog života u Hrvatskoj nije zadovoljna čak trećina ispitanika u usporedbi sa 25 posto u EU.

I izloženost stresu u Hrvatskoj je veća: 55 posto ispitanika stres smatra najvećim rizikom na svojem radnom mjestu, a takvih je u EU 51 posto. Inače, Hrvatska često ostvaruje bolje rezultate od ostalih europskih zemalja kad se radi o odnosima na radnome mjestu. Kroz niz je istraživanja dosljedna po kolegijalnosti u kojoj ostvaruje bolje rezultate od drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:54