NAJVEĆI PAD OD 2010.

Crni travanj donio kolaps trgovine na malo: Potrošnja pala 7,3%, izvoz 20%, a industrijska proizvodnja 9,4%

Osobna potrošnja u prvom tromjesečju držala se relativno stabilno, no sada je uslijedio njezin izraženiji pad
Cakovec, 010612.U toplicama Sveti Martin na Muri odrzava se 16. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetnistvu. Savjetovanje je u organizaciji ministarstva rada i poduzetnistva, a prisustvovali su prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic, potpredsjednik Vlade Branko Grcic, ministri Slavko Linic, Tihomir Jakovina i Gordan Maras. Savjetovanje je otvorio predsjednik Ivo Josipovic.Na slici: prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

ZAGREB - Nakon drastičnog pada industrijske proizvodnje od 9,4 posto i izvoza od čak 20 posto, u travnju je na godišnjoj razini i promet u trgovini na malo u Hrvatskoj pao 7,3 posto!

To je znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na daljnje slabljenje gospodarskih aktivnosti . Za usporedbu, prema podacima Eurostata, promet u maloprodaji u eurozoni pao je za 2,5 posto i u EU27 za 1,9 posto.

To predstavlja ubrzanje pada potrošnje s obzirom na to da je u ožujku pala za 1,1 posto. Podatak je i znatno lošiji nego što se očekivalo.

Makroekonomisti su očekivali pad potrošnje za 1,9 posto do maksimalno 3,5 posto.

- To je zaista negativno iznenađenje. Riječ je o najvećem padu potrošnje od travnja 2010., kada je iznosio 8 posto. Osobna potrošnja u prvom tromjesečju držala se relativno stabilno, no sada je uslijedio njezin izraženiji pad - kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci. Ističe da bi tako oštar pad mogao izazvati smanjenje procjena osobne potrošnje u drugom tromjesečju, a naposljetku i za prognozu rasta za cijelo gospodarstvo.

- Ostaje da vidimo je li tako oštar pad potrošnje kratkotrajnog karaktera ili će se naglašeniji nepovoljni trend zadržati i u idućim mjesecima - ističe Kovač.

Pad potrošnje posljedica je, kažu analitičari, slabosti tržišta rada, stagnacije plaća i nejake potražnje za kreditima . Kovač dodaje da ti podaci o potrošnji, uz pad industrijske proizvodnje i nepovoljne trendove u izvozu, ukazuju na loš početak drugog tromjesečja.

Prvi podaci iz travnja najavljuju oštriji pad gospodarstva u drugom tromjesečju nego u prvom, kada je bruto domaći proizvod skliznuo 1,3 posto, a podaci po sektorima očekuju se za dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:32