NOVI SLUČAJ ROSANDIĆ

CROATIA AIRLINES PONOVNO BEZ DIREKTORA: Zbog Zakona o sprječavanju sukoba interesa Vlada neće moći imenovati Ranka Ilića za presjednika uprave

Ilustracija
 Dragan Matić / CROPIX

Zbog odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa Vlada ponovno nije u mogućnosti izabrati predsjednika Uprave državne tvrtke. Ovaj put riječ je o imenovanju predsjednika Uprave Croatia Airlinesa, doznaje Jutarnji list.

Na natječaj za predsjednika Uprave, koji je raspisalo Ministarstvo državne imovine, javila su se tri kandidata - Ranko Ilić, direktor tvrtke Zračna Luka Zagreb, Zdravko Delić i Boško Matković. Na natječaju je pobijedio Ranko Ilić, no njegovo imenovanje je zaustavila apsurdna odredba Zakona o sprječavanju sukoba interesa prema kojoj “državni dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova, niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima” 12 mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti. Budući da bi u slučaju imenovanja Ilić izravno iz tvrtke Zračna luka Zagreb prešao na čelno mjesto nacionalne aviokompanije, to bi se smatralo izravnim kršenjem citiranog članka zakona.

U ovom trenutku nije poznata sudbina tog natječaja. Moguća su tri scenarija - poništenje ovog natječaja i četvrti put raspisivanje novog za direktora CA, imenovanje Ilića za predsjednika Uprave CA koji bi potom platio kaznu zbog kršenja zakona ili čekanje da se izmijeni sporni članak zakona.

Zbog te odredbe zakona na čelno mjesto za predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta u listopadu prošle godine nije imenovan Tomislav Rosandić koji je na to mjesto trebao doći s mjesta člana HEP-ove Uprave. U tom slučaju Vlada je predložila skupštini Hrvatskih autocesta imenovanje Rosandića za predsjednika Uprave. Rosandić je prije imenovanja od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražio mišljenje je li u sukobu interesa s obzirom na to da je dotad bio član HEP-ove Uprave. Povjerenstvo je zaključilo da ne može biti predsjednik HAC-ove Uprave. Prema neslužbenim najavama, na izmjenama te odredbe zakona radi državna tajnica u ministarstvu uprave Josipa Rimac, ali još nije poznato kad će izmjena zakona biti na Vladi. J

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:44