FIRMA U PROBLEMIMA

Dalekovod proizvodnja opovrgava sindikat: 'Nije istina da smo svim radnicima smanjili plaće za 20 posto'

Arhiva
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Tvrtka Dalekovod proizvodnja u četvrtak je opovrgla tvrdnje štrajkaškog odbora sindikata proizvodnje Dalekovod koje je taj odbor iznio ovih dana, prema kojima se smanjuju plaće i druga radnička prava, i spremaju otkazi. Kako se navodi u priopćenju Dalekovod proizvodnje, nije istinita informacija o drastičnom smanjenju plaće za 20 posto svim djelatnicima.

"Društvo je", dodaje u u priopćenju, "već u više navrata objavljivalo koje će se mjere provesti u restrukturiranju, odnosno da se ukida dodatak na staž od 0,5 posto po godini staža, da se vrijednost boda smanjuje za 2,1 posto, ali se uvodi i varijabilni dio plaće kojim se smanjenja mogu nadoknaditi i nadmašiti".

To konkretno znači, ističu iz Dalekovoda, da će se, ovisno o ostvarenim rezultatima, ukupna masa plaća smanjiti između 1 i 8 posto, a unutar tog prosjeka najboljim i najučinkovitijim pojedincima plaća će narasti, većem djelu radnika ostaje podjednaka, a nekima će se smanjiti. Ni informacija o otkazima nije istinita, jer proces restrukturiranja provodi se bez otpuštanja, a svim radnicima nude se ugovori prema novim uvjetima, ističu u Dalekovod proizvodnji.

Iz Dalekovod proizvodnje iznose kako su informacije o odzivu na štrajk koje je podastro štrajkaški odbor, potpuno neistinita. "U prva tri dana, od ukupno 580 zaposlenih, u štrajku su 253 radnika, odnosno njih 43 posto", navode iz Dalekovod proizvodnje.

Štrajk, koji je počeo u utorak 13. ožujka ujutro, organizirao je Sindikat proizvodnje Dalekovod, dok je Sindikat metalaca Hrvatske svojim članovima sugerirao da ne sudjeluju u štrajku, dodaje se. Ocjenjuje se kako svojim akcijama Sindikat proizvodnje Dalekovod uzrokuje ogromnu štetu kompaniji i zaustavlja procese koji otvaraju perspektivu i za buduće projekte.

Po ocjeni tvrtke, štrajk je posljedica neprihvaćanja mjera restrukturiranja koje je kao nužnost donijela Uprava Dalekovod proizvodnje. Radnici Dalekovod proizvodnje u štrajku su od 13. ožujka, nakon neuspjelih pregovora s novoimenovanim predsjednikom uprave Gordanom Kolakom o novom kolektivnom ugovoru i neuspjelog mirenja pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca.

Sindikat tvrdi da uprava nije imala razumijevanja za njegove zahtjeve, da želi smanjiti plaće i druga radnička prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:24