DANAS KREĆE MINI DAYTON

DANAS KREĆE MINI DAYTON Vjerovnici i Fabris Peruško s timom na tajnoj lokaciji dogovorit će nacrt nagodbe, na klauzuri će biti 30-ak ljudi

 
Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško sa zamjenicom Irenom Weber
 Boris Kovačev / CROPIX

Veliko pripetavanje vjerovnika Agrokora počinje danas - predstavnici privremenog Vijeća vjerovnika sa svojim savjetnicima okupit će se na izdvojenoj, novinarima i javnosti nepoznatoj lokaciji i tijekom nekoliko dana pokušati dogovoriti glavna načela i nacrt nagodbe vjerovnika.

To nam je neslužbeno potvrđeno iz više izvora, a o tome će vjerojatno na svom prvom brifingu s novinarima danas na Žitnjaku nešto više reći i Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora. Na brifingu će biti predstavljeni, kako je navedeno u službenom pozivu medijima, “ciljevi rada nove izvanredne uprave i razvoj procesa nagodbe”.

Tako se, proceduralno gledano, proces restrukturiranja Agrokora nastavlja na onom mjestu gdje je zastao zbog iznuđene ostavke Ante Ramljaka, bivšeg izvanrednog povjerenika, jer je baš u tjednu kada je dao ostavku s radom trebala početi “klauzura vjerovnika”, odnosno kako su taj višednevni sastanak “krstili” neki vjerovnici, “mini Dayton”. Međutim, sadržajno gledano, lako je moguće da početna pozicija novih pregovora neće biti revidirani nacrt nagodbe koji je tijekom zadnjih 20-ak dana napravio Ante Ramljak, a koji je išao u korist dobavljačima roba i usluga, nego prvotni prijedlog nagodbe vjerovnika koji je Ramljak krajem prosinca predstavio privremenom Vijeću vjerovnika, a koji baš i nije išao na ruku dobavljačima.

Otpis duga

Podsjetimo, prema tom prvotnom prijedlogu nagodbe vjerovnika, dobavljači su se prosječno trebali naplatiti od 50 do najviše 60 posto (što je uključivalo i pretvaranje potraživanja u vlasništvo nad Agrokorom), a navodno je Ramljak naknadno revidirao taj prijedlog i prema novom modelu bi se dobavljači naplatili u prosjeku 83 posto.

No, to se odnosilo samo na naplatu roba i usluga, a ne i financijskih mjenica i kredita koje su neki dobavljači davali Agrokoru, jer je njima bila namijenjena sudbina kao i ostalim financijskim vjerovnicima koji nisu imali osigurana svoja potraživanja. Naravno, ako dobavljač koji je kreditirao Agrokor ima osiguranje za svoje financijske tražbine, tada bi naplata tog dijela njegova potraživanja bila među najvećima, odnosno spadala bi u grupu A predloženog novog Vijeća vjerovnika, grupu razlučnih vjerovnika.

Međutim, kao što smo rekli, lako je moguće, a to ćemo vjerojatno doznati već danas na brifingu s Fabrisom Peruškom, da će polazna točka u okviru klauzure vjerovnika biti onaj prijedlog nagodbe koji je Ramljak predložio privremenom Vijeću vjerovnika. Iako na toj klauzuri, na kojoj će biti 30-ak ljudi, sudionicima neće biti oduzeti mobiteli, laptopi i drugi gadgeti, svi nazočni će biti zamoljeni da ne iznose u javnost ono o čemu se pregovara.

Moguće je, pritom, da će klauzura biti organizirana u više krugova, sve dok se konačno ne postigne dogovor o nagodbi vjerovnika. O tome će raspravljati predstavnici malih i velikih dobavljača u privremenom Vijeću vjerovnika, Matija Brlošić i Marica Vidaković, predstavnik osiguranih financijskih vjerovnika iz redova Zagrebačke banke, predstavnik neosiguranih financijskih vjerovnika, vjerojatno iz ruske Sberbank, iako im je pravno gledano Ramljak osporio potraživanja zbog toga što su digli tužbe u Hrvatskoj i regiji, te Engleskoj i Walesu, tražeći ništavnost Zakona o privremenoj upravi, te predstavnik imatelja obveznica iz Knighthead Capital Managementa.

Rok 10. srpnja

Oni će sa sobom povesti svoje financijske i pravne savjetnike, a iako je glavni cilj klauzure postizanje dogovora o nagodbi vjerovnika, to će biti prilika i da vjerovnici koji su si međusobno osporili potraživanja, u iznosu nešto manjem od deset milijardi kuna, postignu dogovore o povlačenju tih osporavanja mimo pravnih procesa.

Zbog dinamike rješavanja tih osporavanja došlo se do situacije da će, ako klauzura vjerovnika uspije u svom naumu, nagodba vjerovnika biti dogovorena prije nego što se pravno formira stalno Vijeće vjerovnika. Moguće je, tako, da će nagodba vjerovnika biti dogovorena u idućih dva tjedna ili mjesec dana, a da će stalno Vijeće vjerovnika, koje treba odobriti tu nagodbu, biti formirano tek u lipnju. No, i u tom će se slučaju sve stići riješiti do zakonskog roka koji je 10. srpnja (ako se postigne dogovor), ali sve to govori o kompleksnosti ovog postupka u vjerovničko-dužničkom, pravnom, interesnom, pa na koncu i političkom pogledu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:06