UGOVORI U BRODOSPLITU

Debeljak: 'Ne plašite se, ugovor nudim najboljima!'

Većina radnika Brodosplita ipak je potpisala nove ugovore iako im sindikati već danima sugeriraju da ih ne potpisuju tvrdeći da su nezakoniti.

Naime, nakon prvotnog otpuštanja svih 3350 radnika Brodosplita , Uprava je odlučila na posao vratiti njih 2000. Pošto im je istekao otkazni rok, ponuđeni su im novi ugovori o radu. Riječ je o radnicima koji su prošli testove i analize nakon dolaska novoga vlasnika te je odlučeno da su najbolji.

Novi pravilnici o radu

Kako tvrde iz Uprave, radi se o standardnim tipiziranim ugovorima DIV grupacije.

No, sindikati smatraju da ti ugovori nisu povoljni za radnike te da su nelegalni. Stav je, pak, Uprave da sindikati nepotrebno zbunjuju radnike koji nemaju razloga za brigu jer je riječ o najboljim ljudima na koje Brodosplit računa, a moto Uprave je: “Poštena plaća za pošten rad”.

- Ugovori su legalni i apeliram na radnike da se ne plaše. Novi se ugovori dijele onima koji su izabrani zbog svoje motiviranosti za rad i najviše ocjene koje su dobili u analizama i na testiranju. Uprava je svjesna toga da samo zadovoljan radnik može biti dobar i motiviran i da se samo tako može povećati produktivnost - izjavio je Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

Iz Brodosplita kažu kako su svjesni da postoji razlika između novih i starih ugovora te napominju da su gotovi i novi pravilnici o radu. Što se tiče broja ljudi koje misle zadržati, za sada je riječ o 2000 radnika, no još ih je 500 položilo testove. Tom “višku” za sada se nudi mogućnost prekvalifikacije za poslove koji nedostaju u škveru, poput brusača ili električara. No, ako posao krene, u škveru će biti mjesta i za njih te će biti vraćeni na posao. U Upravi napominju da će i onima koji su vraćeni na posao otpremnine u potpunosti biti isplaćene, kao i onima koji su dobili otkaz.

Uštede i novi poslovi

- Bit je cijeloga procesa rekonstruiranja da se poveća produktivnost i konkurentnost Brodosplita. To će se dobrim dijelom postići uštedama u sektoru nabave koji je do sada bio velik problem - ustvrdio je Debeljak.

Brodosplit za sada ima nekoliko ugovorenih poslova. Grade se dva broda za prijevoz teškog tereta, 2 + 3 jedrenjaka za vlastite potrebe Brodosplit plovidbe koji će poslije biti iznajmljivani ili prodani. Usto, za vlastite potrebe ugovorena je i gradnja jahte od 60 metara, za koju je već počelo rezanje čelika, te gradnja riječnog kruzera za ruskog investitora. Ugovoren je i niz djelatnosti izvan brodogradnje zbog zahtjeva Europske komisije.

- Naravno da radimo i na planovima za ugovaranje novih poslova, no dok se ugovor ne potpiše, ne izlazimo s tim u javnost - objasnio je Tomislav Debeljak koji će u utorak i srijedu održati sastanke s radnicima po sektorima kako bi izravno raspravili aktualnosti i porazgovarali o njihovim dvojbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:26