MERCATOR

Debeljak želi kupca i samostalni razvoj

Mercator najbolju poziciju drži u Srbiji, a u Hrvatskoj je kupnjom Getroa zauzeo drugo mjesto na tržištu
 ROBERT BELOŠEVIĆ/CROPIX

LJUBLJANA - U Mercatoru želimo financijski jake i stabilne vlasnike koji će podržati samostalni razvoj Mercatora kao vodećeg trgovca u jugoistočnoj Europi, poručio je jučer predsjednik Uprave Mercatora Žiga Debeljak, objavljujući u Ljubljani rezultate poslovanja za 2009.

Nejasan stav o Agrokoru

Premda je tom izjavom ostao nejasan stav Uprave prema potencijalnim preuzimačima, pa i o mogućem kupcu hrvatskom Agrokoru Ivice Todorića, čelni čovjek Mercatora tu izjavu nije želio dodatno pojasniti. Na pitanje što znači kupac koji je za samostalni razvoj Mercatora, odgovorio je: - To je naša službena izjava i nemam komentara.

Koje informacije i kada ćete ih dati potencijalnim kupcima, upitali smo Debeljaka.

- Mi do sada od banaka koje prodaju dionice nismo dobili nikakav upit da bismo davali bilo kakve informacije. U prodaju dionica Uprava nije uključena - kazao je Debeljak.

Uprava Mercatora pritom je najavila i mogućnost dokapitalizacije tvrtke novim izdanjem dionica u slučaju da joj zatreba kapital za strateške projekte, pa i akvizicije. Prvi čovjek Mercatora otkrio je tek da u dokapitalizaciji smiju izdati najviše 20 posto novih dionica.

Poslovni rezultati Grupe Mercator za 2009. godinu koje su objavili jučer u Ljubljani još su jednom potvrdili da su trgovci zbog smanjenja potrošnje među najvećim gubitnicima u krizi. Naime, Mercator je lani ostvario 21,1 milijun eura čiste dobiti, što je za 48,2 posto manje nego u 2008. godini. Grupa je imala 2,6 milijardi eura prihoda koji su u odnosu na godinu prije pali za 2,4 posto.

- Imali smo stabilno poslovanje unatoč iznimno teškim gospodarskim uvjetima na tržištu - pojasnio je Debeljak.

Na sedam tržišta u regiji Mercator je lani ostvario 899 milijuna eura prihoda, dakle 34 posto prihoda cijele grupe. Najveći slovenski trgovački lanac lani je ušao na tržišta Bugarske i Albanije pa se u ovoj godini očekuje rast prihoda u regiji na udio od 36 posto.

Teški uvjeti poslovanja

- U šali kažemo da Mercator pokriva tržište između Triglava i Crnog mora - rekao je Debeljak.

Najbolju poziciju Mercator drži u Srbiji koja ostvaruje 51 posto prihoda u regiji. S preuzimanjem Getroa, Mercator u Hrvatskoj sada drži tržišni udio od oko devet posto te je drugi trgovački lanac.

U Upravi Mercatora u ovoj godini uz i dalje teške uvjete na tržištu očekuju dobit na razini prošlogodišnje, oko 21,9 milijuna eura.

Poznajem Keruma, ali ništa neću komentirati

• Kako komentirate pad dobiti Mercatora?

- Prošle smo godine imali dobit od 21 milijun eura. Upola manja dobit posljedica je teških tržišnih okolnosti i naših vrlo velikih investicija. Na drugoj strani to je posljedica i manje izvanredne dobiti koju smo u prošlosti realizirali kroz prodaju imovine.

• Jeste li zadovoljni tržišnim udjelom u Hrvatskoj?

- Vidimo potencijal za rast na svim tržištima u regiji. Svagdje ima prostora kako za organski rast tako i strateška povezivanja. U Hrvatskoj smo sada drugi najveći trgovac i želimo imati što veći tržišni udio.

• Jeste li pregovarali s Kerumom?

- Uvijek radimo na novim strateškim povezivanja, a dok nema ničeg konkretnog, to ne možemo komentirati. Gradonačelnika Keruma poznajem kao i mnoge druge u gradovima u cijeloj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:26