ŠANSA ZA STARTUPOVE

DeepTech Forum: Elitni skup na kojem su spojeni vrhunska znanost i biznis

DeepTech Forum u Splitu okupio je stotine vrhunskih stručnjaka, znanstvenika, tehnoloških poduzetnika i investitora iz Hrvatske i Europe
 Tom Dubravec/Cropix

U Splitu je 25. svibnja održan DeepTech Forum, veliki međunarodni skup o modernim svemirskim i obrambenim tehnologijama. Organizirali su ga Pomorski fakultet i Splitsko sveučilište te Sveučilište u Zagrebu, tvrtka Starburst, kojoj je sjedište u Parizu, i Đuro Đaković Grupa. Okupio je oko sto sudionika, a između ostalih sudjelovali su predstavnici Europske komisije specijalizirani za znanstveno istraživanje svemira, predstavnici Francuske svemirske agencije, Europske svemirske agencije, francuskog Ministarstva obrane, odnosno predstavnici njihove Ratne mornarice, francuski senatori, predstavnici francuskih banaka te predstavnici specijaliziranih tvrtki iz Švedske, Francuske, Njemačke i Hrvatske. U ime hrvatske Vlade na skupu je bio Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića.

Na forumu su predstavljeni spin off-projekti i mogući startup-projekti vezani za istraživanje svemira te razvoj svemirskih i obrambenih tehnologija. Pojedini su projekti ocijenjeni, a neki od njih osigurat će financiranje za dalja istraživanja.

“Ovo je najnoviji oblik organiziranja u svijetu kako bi se vrhunska znanstvena istraživanja, nove tehnologije i inovacije učinile samoodrživima. Naravno, to je moguće postići kroz određenu financijsku potporu, bilo modelom venture capital, bilo modelom partnershipa. Činjenica je da bez takve potpore propadaju vrhunska istraživanja. To je tako svagdje, a u to smo se, nažalost, uvjerili svi mi u Hrvatskoj koji se bavimo istraživanjem u bilo kojem segmentu. U državi koja nema razvijenu ovakvu vrstu kulture i suradnje i najbolje formirana grupa mladih i naprednih znanstvenika nestaje i ostaje bez rezultata. Unatoč svim predispozicijama koje je imala da napravi nešto vrijedno i veliko”, kaže dr. sc. Krešimir Ćosić, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), jedan od organizatora DeepTech Foruma.

image

Krešimir Ćosić

Tom Dubravec/Cropix

Profesor Ćosić, s obzirom na intenzivne kontakte s utjecajnim i odlično pozicioniranim dionicima iz ovog segmenta, kaže da Hrvatskoj nedostaje ekosustav da bi dovela neke obećavajuće projekte u završnu fazu. Dodaje da je završna faza to da inovativni znanstvenoistraživački projekti postanu komercijalni.

“Na nedostatak infrastrukture upozoravaju nas svi dobronamjerni. Upravo zato je ovaj Forum značajan. Preko njega se može osigurati financiranje projekata malih tehnološki orijentiranih tvrtki. Glavna inicijatorica DeepTech Foruma je gospođa Sandra Budimir, koja je direktorica i osnivačica Starbursta, inače najvećeg i najznačajnijeg akceleratora za aerospace and defense u Europi. Sjedište Starbursta je u Parizu, a ima urede na nekoliko kontinenata. Uz nju je podrška organizaciji i Marko Ćosić, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe, a dobila se i potpora rektora Splitskoga sveučilišta prof. dr. sc. Dragana Ljutića te dekana Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pere Vidan. To je rezultat njihove inicijative, a dobili smo podršku i premijera Andreja Plenkovića”, kaže prof. Ćosić.

Predstavnici francuskih, švedskih i njemačkih tvrtki i financijskih institucija došli su na splitski forum kako bi vidjeli postoje li startup-projekti koji zavređuju njihovu pozornost i zaslužuju financiranje koje oni mogu, bez ikakvih problema, osigurati. To je prvi korak, a mogućnosti suradnje su ogromne.

Prof. Krešimir Ćosić kaže da je njegova zadaća bila dovesti osobe koje zavređuju pažnju i da je uspio osigurati predstavljanje četiriju projekata za koje je uvjeren da mogu biti interesantni investitorima. No ključno je, naglašava prof. Ćosić, izgraditi ekosustav koji će omogućiti da odlične ideje i startup-projekti dođu do željene točke razvoja.

“Taj ekosustav može se razviti i organizacijom ovakvih foruma. Svake godine DeepTech Forum treba okupljati nove kompanije i nove ideje i tako razvijati ekosustav. On sada ne postoji, ali ga je moguće izgraditi. Vrlo je važno da i Vlada Republike Hrvatske pruži podršku da se taj ekosustav izgradi”, objašnjava Ćosić.

Pravi se projekti vrlo lako prepoznaju, kaže Ćosić, zato što postoji metodologija i zato što postoje kriteriji. “U Hrvatskoj nema niti jedne kompanije koja može sebi dopustiti da odvoji značajna sredstva i ljude za istraživanje i razvoj. To je skupo i kompanije ne mogu sebi priuštiti to da izvan proizvodnog procesa imaju ljude koji rade separatno. Kompanije su koncentrirane na realizaciju ugovorenih poslova i na to troše energiju i resurse. Kad bi postojao ekosustav, onda bi se mali, inovativni startupovi mogli integrirati u takve veće sustave. DeepTech Forum značajan je i zato što će njegovi sudionici dobiti kontakte s ljudima koji mogu dati savjete kako Hrvatska može izgraditi ekosustav i kako doći do moderne države. Ti ljudi vrlo lako prepoznaju kvalitetne projekte jer su obrazovani na najprestižnijim sveučilištima i imaju iskustvo rada na odgovornim pozicijama u tehnološki najrazvijenijim kompanijama”, kaže prof. Krešimir Ćosić.

image

David M. Smith, Sandra Budimir, Zvonimir Frka Petešić, Krešimir Ćosić, Stipe Čogelja, Marko Ćosić i Pero Vidan

Tom Dubravec/Cropix

No u Hrvatskoj je nužno restrukturirati postojeće gospodarstvo, učiniti ga modernim, a to prije svega znači da mora biti utemeljeno na naprednim i modernim tehnologijama. “DeepTech je dokaz da je to moguće u Hrvatskoj napraviti po uzoru na Estoniju te da se može razviti ekosustav podrške inovativnim projektima utemeljenim na visokim tehnologijama. Već sada moramo razmišljati kako će izgledati DeepTech Forum iduće godine. Ovo je svakako ulaz koji šalje poruke gospodarstvu i političke poruke”, ističe naš sugovornik.

Prof. Krešimir Ćosić održao je i predavanje o temi kako izabrati pilota odnosno kako selektirati pilote da bi se oni mogli nositi s izazovima upravljanja zrakoplovima pete i šeste generacije. Preciznije, održao je predavanje o tome kako umjetna inteligencija može pomoći pilotu u upravljanju zrakoplovom u zahtjevnim situacijama.

“Činjenica je da ako niste kvalitetno i na pravi način pristupili izboru pilota, neće vam pomoći ni umjetna inteligencija. To nije samo hrvatski problem, nego je selekcija pilota svjetski problem. Tradicionalno, piloti ispunjavaju razne psihološke upitnike, a sada je naša ideja da uđemo u neuropsihološko funkcioniranje organizma. Treba poznavati na koji način mozak procesira stresove i kompleksne situacije, što je moguće uz pomoć umjetne inteligencije. Istraživanja i iskustvo pokazali su da je ljudski faktor krivac za više od 70 posto zrakoplovnih nesreća”, otkriva Ćosić, koji je prije 40 godina doktorirao na temu razvoja simulatora leta.

“Ideja je nas uključenih u organizaciju DeepTech Foruma da Hrvatsku gurnemo u budućnost temeljenu na visokim tehnologijama. To se ne može postići ako se u to ne ulaže i ako se ne izgradi ekosustav”, tvrdi prof. Krešimir Ćosić.

DeepTech Forum, održan u organizaciji Sveučilišta u Splitu, Pomorskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, tvrtke Starburst i Đuro Đaković Grupe, početak je zajedničke suradnje u istraživanju svemira, kaže prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta.

“Želimo da se postave temelji za organizaciju, odnosno uspostavljanje Hrvatske svemirske agencije, i to na Sveučilištu u Splitu. Namjera je da se počne s istraživanjem svemira jer Hrvatska kao članica EU nema još nijedan satelit, a susjedne zemlje poput, primjerice, Slovenije imaju”, kaže prof. Vidan.

image

Sandra Budimir

Tom Dubravec/Cropix

Splitski DeepTech Forum izvanredno je važan jer su na njemu predstavljeni projekti mladih istraživača sa splitskog i zagrebačkog sveučilišta koji rade na razvoju hardvera, softvera i goriva primjenjivih u svemirskim programima. Uz potporu partnerskih tvrtki specijaliziranih za financiranje projekata vezanih za svemir i razvoj novih tehnologija neki od njih mogli bi ući i u komercijalnu fazu.

Sandra Budimir, izvršna direktorica Starbursta, jednoga od vodećih svjetskih aerospace and defence (A&D) akceleratora, imala je, uz prof. Krešimira Ćosića, ključnu ulogu u pokretanju DeepTech Foruma. Starburst, kompanija sa sjedištem u Parizu i s uredima u Los Angelesu, Washingtonu, Münchenu, Madridu, Tel Avivu i Singapuru, već više od deset godina uspješno radi na povezivanju malih razvojnih tvrtki specijaliziranih za zrakoplovnu i svemirsku tehnologiju s korporacijama, investitorima i vladama i u svojoj mreži ima velik broj startupova iz Europe, Amerike i Azije.

“Cilj nam je formirati europski fond od 300 milijuna eura za financiranje startup-projekata na području svemirske i obrambene tehnologije”, rekla je Sandra Budimir.

To je dobra vijest za hrvatske tehnološke stručnjake i male tehnološke inovativne tvrtke kojima treba financijska injekcija za razvoj i realizaciju projekata. Hrvatskom gospodarstvu potrebna je hitna modernizacija tehnološke baze, povezivanje znanosti i industrije, a DeepTech Forum u Splitu pokazao je smjer kojim valja ići kako bismo uhvatili korak sa svijetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:31