NOVI IGRAČ

DEUTSCHE BAHN DOBIVA KONKURENCIJU Autobusni prijevoznik Flixbus ulazi na njemačko tržište željezničkog prijevoza putnika

Ilustracija Flixbus
 Profimedia, Alamy

Njemačka kompanija za autobusni prijevoz Flixbus objavila je u utorak da će početi pružati usluge željezničkog prijevoza putnika na dvije duge linije u matičnoj Njemačkoj, najavljujući time konkurenciju državnom željezničkom divu Deutsche Bahnu.

"Flixtrains" će od 24. ožujka prevoziti putnike na liniji Hamburg-Koeln te od travnja na liniji Stuttgart-Berlin. Minimalna cijena karata bit će 9,99 eura.

"Već smo Flixbusom pokazali da mobilnost ne mora nužno biti skupa", istaknuo je u priopćenju utemeljitelj tvrtke Andre Schwaemmlein.

"Integracijom Flixtraina mogućnosti za putnike u Njemačkoj postaju još atraktivnije", dodaje.

Flixbus je u projektu Flixtraina udružio snage sa češkim željezničkim prijevoznikom Leo Expressom i nuernberškim BahnTouristikExpressom.

Tvrtka je ušla u poslovanje sa željezničkim prijevozom prošle godine spašavanjem insolventne inovativne tvrtke Locomore, koja je time dobila priliku ponovo pružati usluge na cjenovno povoljnoj liniji Berlin-Stuttgart.

Njemački sektor željezničkog prijevoza liberaliziran je 1994. godine ali je Deutsche Bahn zadržao dominantnu poziciju, s udjelom u tržištu usluga prijevoza na dugim linijama od 99 posto.

Flixbus je osnovan prije pet godina i izrastao je u najpopularnijeg autobusnog prijevoznika u Njemačkoj kada su u pitanju duge linije. U međuvremenu su se proširili na još 25 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, prevezavši više od 100 milijuna putnika.

Planiraju ući i na američko tržište i u Kaliforniji u drugoj polovini godine ponuditi usluge autobusnog prijevoza na dugim linijama. Time bi postali konkurent čuvenom Greyhound Linesu, napominje AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:08