KONTROVERZNA ODLUKA

DIONIČARI TESLE ELONU MUSKU ODOBRILI NAJVEĆU KOMPENZACIJU U POVIJESTI Odrekao se plaće i svih naknada, ali ako ispuni ciljeve čeka ga 50 mlrd. dolara

Elon Musk
 Shannon Stapleton / REUTERS

Dioničari Tesla kompanije električnih automobila odobrili su paket kompenzacije za izvršnog direktora tvrtke Elona Muska od 2,6 milijardi dolara, obavještava Reuters.

Musk će primiti 2,6 milijarde dolara u dioničarskim opcijama u 12 tranši kroz sljedećih deset godina. Točnije, ako kompanija postigne tržišnu vrijednost od 650 milijardi dolara te ako Musk ostane na trenutnoj poziciji u tvrtki u sljedećih deset godina, on bi mogao zaraditi više od 50 milijardi dolara. Milijarder neće primiti nikakvu drugu kompenzaciju za svoj rad u Tesli, a ako ova kompenzacija uistinu bude postignuta, to će biti više od svih iznosa kojima su dosadašnji američki direktori bili nagrađivani.

Po novom planu koji uključuje vrijednosti dionica stečene kroz 12 tranši, tržišna vrijednost kompanije mora narasti na 100 milijardi dolara za prvu tranšu i za svaku sljedeću još 50 milijardi dolara.

Trenutna je vrijednost Tesle procijenjena na 53,47 milijardi dolara, a njene su dionice pale skoro 12% otkada je ovaj plan najavljen. Osim toga, kompanija je suočena s nizom pritisaka poput odgoda najavljenih proizvoda i jačanja konkurencije, a neki su investitori zabrinuti zbog Muskove uključenosti u nekoliko paralelnih projekata među kojima je i njegov SpaceX. Nadalje, Musk je čak i natuknuo da razmišlja o smanjenju svojih odgovornosti u Tesli unutar sljedećih nekoliko godina.

No, na ovaj će način ostati u Tesli do barem 2028. te će se više posvetiti projektima unutar kompanije.

Iako za kompenzaciju za izvršne direktore američkih kompanija uobičajeno glasa oko 95% dioničara, za ovaj je plan bilo samo 73% dignutih ruku što ipak odražava određenu dozu sumnje u Elona Muska.

- Ne možeš biti Teslin dioničar ako ne vjeruješ u kompaniju i Elona Muska. Pravi Teslini dioničari sve stavljaju na Elona – rekao je jedan od dioničara koji je glasao za plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:15