USPJEŠNO POSLOVANJE

DIREKTOR DIJELI 125.000 KN BONUSA RADNICIMA Neviđen presedan u Hrvatskoj

Predsjednik Sindikata turizma i usluga u okviru kojeg djeluje i sindikat u "Imperialu" ocjenjuje kako 99 posto domaćih direktora ne shvaća važnost radnika za uspjeh svoje tvrtke.
 Slobodna Dalmacija

Običaj hotelskog poduzeća “Imperial” iz Raba, u većinskom državnom vlasništvu, da nagradu za uspješno poslovanje dijele Uprava i radnici, presedan je koji će teško postati primjer drugima. Naime, kako ocjenjuje Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga u okviru kojeg djeluje i sindikat u “Imperialu”, 99 posto domaćih direktora ne shvaća važnost radnika za uspjeh svoje tvrtke, piše Slobodna Dalmacija.

- U turizmu dobar radnik nije presudan samo za financijski rezultat, nego i za dojam gosta o usluzi koju plaća, odnosno o tome hoće li i iduće godine ljetovati baš na tom mjestu. Prema tome, ne samo da bi trebalo biti što više primjera nagrađivanja radnika poput “Imperiala”, nego bi trebalo razmisliti i o radničkom dioničarstvu u hotelskim poduzećima koja čekaju privatizaciju – kazao nam je Andrić, hvaleći socijalni dijalog u “Imperialu” između radnika i Uprave koju predvodi Vlado Miš.

Regionalna povjerenica Sindikata turizma i usluga iz Rijeke Loredana Gluhak kaže kako je u “Imperialu” i u prethodne dvije godine nagrada za uspješno poslovanje podijeljena između Uprave i radnika jer su se, otkriva, tako dvije strane dogovorile.

- U “Imperialu” je to zapravo dio kolektivnog pregovaranja, a dogovor je da se nagrada dijeli ako poslovanje bude uspješno. Omjer podjele također se dogovara. Isplatom dijela nagrade radnicima zapravo se usklađuje realna cijena rada – otkriva za “Slobodnu” Loredana Gluhak.

Uprava i radnici “Imperiala” koriste odluku Vlade iz travnja prošle godine prema kojoj državna poduzeća mogu donijeti odluku o nagradi za predsjednika i članove uprave za uspješno poslovanje pod određenim uvjetima. U toj odluci, dakle, ne spominje se podjela nagrade radnicima i utoliko potez Uprave “Imperiala” dobiva na težini. U svakom slučaju, Vlada je nagrade uvjetovala, prije svega, ocjenom Nadzornog odbora tvrtke da je poslovanje tvrtke bilo uspješno, što može učiniti čak i kad se nije poslovalo s dobiti.

Zatim je potrebno da dobit za male tvrtke (od jednog do 200 zaposlenih) bude veća od dva milijuna, za srednje više od deset milijuna, a za velike (s više od 3000 zaposlenih) više od 100 milijuna kuna. Visina nagrade određuje se u postotku od umnoška bruto plaće na mjesečnoj razini s brojem mjeseci u godini, a ne može biti veća od 60 posto umnoška za mala, 70 posto za srednja i 80 posto za velika poduzeća.

Tako je predsjednik Uprave državnog Croatia osiguranja Krešimir Starčević ostvario pravo na 120 tisuća kuna bruto nagrade za uspješno poslovanje tvrtke u prošloj godini. Rapski “Imperial” poslovao je u 2012. s dobiti od šest milijuna kuna, a s koliko će Nadzorni odbor nagraditi predsjednika Uprave Vladu Miša i radnike, zasad nije poznato. Pretpostavlja se kako Miš ima pravo na bonus od oko 125.000 kuna (neto) koji mu, doznajemo, još nije isplaćen. Tvrtka je, inače, odlučila nagraditi i svoje dioničare koji će podijeliti milijun i 271 tisuću kuna. Vlada je svoju odluku o stimuliranju menadžera u svojim poduzećima svojedobno obrazložila potrebom da se uspješne nekako nagradi kad su im već plaće znatno manje u odnosu na menadžerska primanja u privatnom sektoru. Osim opisanih nagrada, Banski dvori stavili su nadzornim odborima državnih tvrtki na raspolaganje i mogućnost da menadžerima isplate i posebnu naknadu za uspješno poslovanje u trogodišnjem razdoblju, moguće i dulje od toga, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:32