VLASNIK TEXO MANAGEMENTA

DIREKTOR TVRTKE U KOJOJ JE NEKAD RADIO ANTE RAMLJAK PISAO ŠEFU POREZNE 'Provedite nadzor nad mojom tvrtkom kako bi se vidjelo da radimo po zakonu'

 
Tomislav Matić
 Foto: Boris Kovačev / CROPIX

"Obraćam vam se u svojstvu direktora i jedinog vlasnika društva Texo Management d.o.o. i molim vas kao ravnatelja Porezne uprave da zatražite od odgovarajućih službi Porezne uprave da pokrenu provođenje poreznog nadzora nad poslovanjem društva Texo Management čiji sam vlasnik i direktor", navodi direktor Texo Managementa Tomislav Matić u dopisu poslanom 9. veljače ravnatelju Porezne uprave Zdravku Zrinušiću.

Ravnatelj Porezne uprave Zrinušić nam je kazao da još nije primijetio da je spomenuti dopis stigao: - Ali čim ga zaprimim, proslijedit ću ga nadležnim službama - kazao je ravnatelj Porezne Zrinušić.

Riječ je, naime, o tvrtki u kojoj je nekad radio Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor, a surađivao je s Matićem čija tvrtka danas radi za AlixPartners, koji je tvrtka za restrukturiranje Agrokora.

"Tijekom posljednjih desetak dana", nadalje moli direktor Matić ravnatelja Porezne uprave, "moja tvrtka, a i ja osobno izloženi smo neviđenom medijskom linču i mnoštvu zlonamjernih insinuacija kojima se neskriveno implicira da u poslovnom angažmanu između moje tvrtke i američke tvrtke AlixPartners (koja je angažirana kao savjetnik za restrukturiranje u Agrokoru) postoje nejasnoće ili čak koruptivne radnje. Sve to zajedno nanosi nemjerljivu profesionalnu i reputacijsku štetu kako meni osobno tako i mojoj firmi (koja trenutno zapošljava pet djelatnika)".

Međutim, Texo Managmentu je, čini se, 2017. bolje krenulo jer je 2016. godine prijavio dva zaposlena i ukupni prihod u visini od 1,3 milijuna kuna.
Matić sada od ravnatelja Porezne uprave traži slijedeće: "Obraćam Vam se stoga kao čelniku institucije koja ima i obvezu i ovlasti nadzirati poslovanje svake tvrtke u Hrvatskoj da Porezna uprava obavi nadzor poslovanja moje tvrtke jer sam uvjeren da će rezultati Vašeg nadzora pokazati ono što ja znam - da su sve moje poslovne aktivnosti u cijelosti transparentne i u skladu sa zakonima RH".

Ali Texo Management se nije našao u aferi zbog poreznog prekršaja, no sad će taj dopis najvjerojatnije biti proslijeđen Državnom odvjetništvu, poreznom nadzoru i drugim nadležnim službama.

Direktor Matić nadalje moli ravnatelja Zrinušića: "Poštovani gospodine ravnatelju, držim da kao osoba koja se obrazovala na najboljem svjetskom sveučilištu kao što je Harvard Business School, kao osoba iza koje stoji više od 20 godina aktivnog rada u specifičnim poslovima investicijskog bankarstva kao što su financiranje kapitalnih projekata, strukturiranje vlasničkih ulaganja te savjetovanja u preuzimanju, spajanju i restukturiranju tvrtki posjedujem i znanje i ugled, kako u zemlji tako i u inozemstvu, usporediv s ugledom bilo koje druge tvrtke koja trenutno ima angažman s Agrokorom. Međutim, unatoč svemu ovome, izložen sam zlonamjernim i neutemeljenim insinuacijama koje imaju za cilj blaćenje mog poslovnog ugleda zbog čega sam se bio prisiljen odlučiti na ovaj, za mene jedini mogući korak u pokušaju zaštite mog poslovnog ugleda i budućnosti moje tvrtke. Naime, poslovni model moje firme oslanja se na suradnju s velikim međunarodnim financijskim institucijama u svojstvu lokalnog partnera. Preduvjet takve suradnje je vrlo temeljiti proces provjere integriteta lokalnog partnera, tzv. compliance check koji sam sada prošao više puta. Međutim, nakon svega što je o nama javno izrečeno proteklih dana i tjedana, mogućnost buduće suradnje s međunarodnim institucijama praktički je onemogućena što za Texo Management predstavlja ogromnu štetu i direktno ugrožava buduću opstojnost. U pokušaju da na neki način zaštitim vlastiti integritet te osiguram mogućnost nastavka rada moje tvrtke i u budućnosti (a to kao i prethodnih godina znači suradnju s najuglednijim svjestkim kućama kao što su Morgan Stanley, JPMorgan, TPG Capital), naljubaznije molim nadzorne službe Porezne uprave da čim prije provedu nadzor nad cjelokupnim poslovanjem moje firme. Molim također da se taj nadzor nastavi sve do kraja postupka restrukturiranja Agrokora, ali i nakon dovršetka procesa restrukturiranja kako bi se institucije hrvatske države jasno i nedvosmisleno uvjerile da u poslovanju moje tvrtke isto kao i u mom osobnom radu nema niti jedne radnje za koju me se ovih dana optužuje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:17