RODITELJI, OPREZ!

DJEČJA OVISNOST O TEHNOLOGIJI UZIMA SVE VIŠE MAHA Kontrolirate li koliko vremena vaše dijete provodi ispred zaslona?

Čini se kako su roditelji, zajedno s djecom, širom svijeta izgubili kompas kada su pitanju granice vezane uz korištenje tehnologije. TV, računala, tableti i mobiteli postali su dječja svakodnevnica, čije posljedice će se tek vidjeti.
 Foto: Colourbox

Ovisnost i prekomjerno konzumiranje tehnologije imaju čitav niz negativnih posljedica: od onih zdravstvene naravi pa sve do društvenih posljedica i učinaka na razvoj ličnosti. Da je situacija iznimno opasna, svjedoče djeca u Kini koja su u nekim ekstremnim slučajevima već zaradila stigmu ovisnika o tehnologiji te se masovno prijavljuju u centre za odvikavanje i rehabilitaciju.

Mnogi roditelji ne vide ništa loše u tome da djeca vrijeme skrate igrajući se na tabletu ili mobitelu, međutim detaljnija ispitivanja pokazala su kako roditelji nemaju niti približan osjećaj za količinu vremena koje njihova djeca provedu na svojim omiljenim gadgetima.

Primjerice, American Academy of Pediatrics s javnošću je podijelio informacije kako 8 - 10 godišnjaci provedu oko 8 sati dnevno uz različite vrste medija, a starija djeca i tinejdžeri provedu u prosijeku 11 sati. Iako je TV i dalje "dadilja" broj jedan, računala, tableti i mobiteli nisu daleko do toga.

Stručnjaci upozoravaju kako roditelji imaju jako loša pravila i slaba ograničenja kada je u pitanju korištenje tehnologije, što u konačnici ima niz neželjenih posljedica.

- Roditelji djeci namjerno "serviraju" razne zaslone kako bi ih na neki način zabavili i na taj način sebi osigurali potreban mir - izjavio je jedan od uglednih američkih psihologa koji je sudjelovao u istraživanju.

Stručnjaci se slažu kako djeca mlađa od 2 godine ne bi trebala biti izložena nikakvim elektroničkim medijima jer im se u tom periodu mozak jako brzo razvija, a da bi se sve odvilo kako treba - potrebno je mnogo žive interakcije s obitelji i okolinom, nikako ne tehnologijom. Svoju interakciju s okolinom, kad su stariji, pokazuju pak na drugačiji način, pa tako tinejdžeri dnevno pošalju oko 50 poruka, a oni stariji od 13 pošalju u prosjeku 3.364 poruke mjesečno.

Neke od najčešćih posljedica učestalog korištenja tehnologije vide se već sada: poremećaji spavanja, povećano nasilje među vršnjacima, smanjena koncentracija, povećan očni tlak, bolovi u leđima i vratu te niz društvenih anomalija i problema u ponašanju - posljedica su nekontroliranog korištenja tehnologije i samo je pitanje vremena kada će centri za ovisnost početi nicati i u našoj blizini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:44