PRIVATIZACIJA

DOVRŠENI TEŠKI PREGOVORI Mirovinski fondovi PBZ Croatia i Erste plavi potpisali ugovor za kupnju Jadran Crikvenice dan prije isteka roka

Arhivska fotografija: Hotel Omorika, u sklopu poduzeća Jadran Crikvenica
 Tea Cimas / Hanza Media

Nakon puno pripetavanja i u teškom cajtnotu, samo dan prije isteka službenog roka, novi vlasnici tvrtke Jadran Crikvenica, PBZ Croatia i Erste plavi fond, potpisali su ugovor s CERP-om čime su i službeno postali novi vlasnici crikveničke turističko - hotelijerske kuće.

Mirovinski fondovi tako će prema obvezujućoj ponudi, za cijenu od 199.8 milijuna kuna te s obvezom 200 – milijunskog ulaganja u tvrtku kroz narednih pet godina, preuzeti 70.74 posto vlasništva Jadran Crikvenice.

Formalno – pravno, pred novim je vlasnicima sada raspisivanje poziva za Skupštinu dioničara koja će se zbog strogih burzovnih pravila moći održati tek 45 dana od objave poziva, a nakon toga slijedi i sazivanje Nadzornog odbora tvrtke na kojem će biti smijenjena postojeća te postavljena nova Uprava tvrtke.

Cijelo ovo vrijeme uprava te tvrtke na čelu s Perom Matićem bila je i glavni razlog zašto je ugovor za Jadran potpisan uz toliko puno otezanja.

Država je, naime, Matića na čelo te kompanije postavila nakon što je raspisala natječaj za privatizaciju tvrtke, ali i samo nekoliko dana nakon što su mirovinci u Jadranu napravili due diligence, a pritom su s novim vodstvom tada još državne kompanije potpisali menadžerske ugovore s izdašnim otpremninama.

Razlog je bila činjenica što je bivšem predsjedniku uprave Dini Manestri bio istekao mandat pa država, navodno, tvrtku nije htjela ostaviti bez vodstva.

Mirovinci koji su na natječaju jedini predali obvezujuću ponudu za Jadran potom su u danima koji su prethodili potpisivanju ugovora vodili teške pregovore s CERP-om, smatrajući kako kao novi vlasnici ne bi trebali snositi dodatne troškove koji su nastali nakon odrađenog due diligencea.

Najveći dio tih troškova, doznajemo, činile su otpremnine novim članovima uprave, a kako je ta ista uprava u međuvremenu u tvrtku dovela još trojicu novih direktora, iznos se na kraju još dodatno povećao.

Kako zasad stoje stvari, mirovinci Jadran Crikvenicu preuzimaju s postojećom upravom na čelu s HDZ-ovcem Perom Matićem, a sada ostaje za vidjeti kolike će otpremnine dobiti osobe koje su Jadran Crikvenicu vodile samo dva mjeseca.

"Puno se pregovaralo i uprava će se sigurno mijenjati, ali novi vlasnici ne planiraju isplatiti pune otpremnine već će se oko toga, vrlo vjerojatno, postići neki obostrani dogovor", doznajemo od jednog dobro upućenog sugovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:37