POZNATI ZAGRLJAJ

ĐURO ĐAKOVIĆ OPET U DRŽAVNO VLASNIŠTVO Vlada spašava tvrtku s oko 1300 zaposlenih

Svojih 60% udjela nakon dokapitalizacije država se želi riješiti, i to što prije
Slavonski Brod 170112.Tvrtka Djuro Djakovic Specijalna vozila proizvodi Borbeno oklopno vozilo (BOV) AMV PATRIA za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske.Od narucenih 126 komada isporuceno je 68.Na BOV u je vatrena stanica Protector norveske tvrtke Kongsberg.Na slici Tomislav Mazal clan Uprave Holdinga Djuro Djakovic u skladistu BOV-a AMV Patria.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Država ponovno postaje većinski vlasnik Đure Đakovića. Vrata tome otvorena su jučerašnjom telefonskom sjednicom Vlade, na kojoj je usvojena odluka da Vlada, odnosno njene nadležne službe, u slavonskobrodsku tvrtku uđe sa 65 milijuna kuna.

U skladu s novom odlukom, Banski su dvori zadužili Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) da izvrši upis i uplatu do 3,25 milijuna dionica Đure Đakovića po cijeni od 20 kuna za dionicu. To znači da će država u Đuru Đakovića uložiti 65 milijuna kuna, a zauzvrat će postati vlasnik, prema Vladinim računicama, više od 60 posto dionica. Trenutno ih je u vlasništvu države, odnosno Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), oko 41 posto.

Pragmatični razlozi

Kako objašnjava jedan naš sugovornik iz Vladinih krugova, država se na ovaj potez odlučila iz pragmatičnih razloga - kako bi spasila slavonskobrodsku tvrtku s oko 1300 zaposlenih. Naime, iako su se u Đuri Đakoviću nadali iznosu do 194,22 milijuna kuna, računice govore da je za spas i restrukturiranje Đure Đakovića potrebno oko 80 milijuna kuna, a u prva dva kruga dokapitalizacije nije skupljeno ni približno toliko. Stoga je u aktualnom trećem krugu, tvrdi naš izvor, država odlučila uzeti stvar u svoje ruke i kompaniju dokapitalizirati sa 65 milijuna kuna. Nešto slično, uostalom, nedavno se dogodilo i u slučaju Petrokemije.

- Alternativa tome bio bi stečaj, i to još u Slavoniji, u kojoj je gospodarsko stanje loše. Zato smo se odlučili na taj potez - ističe naš sugovornik.

Država će brzo izaći

Iako u priopćenju s telefonske sjednice Vlade stoji da će se CERP, u slučaju nedostatka novca za uplatu dionica, kreditno zadužiti bez provedbe postupka javne nabave, pri čemu će kao instrument osiguranja poslužiti dionice u vlasništvu CERP-a ili države, naš sugovornik ističe da je novac za sudjelovanje u dokapitalizaciji Đure Đakovića osiguran. Tu se, tvrdi on, radi o standardnim formulacijama kod donošenja takvih odluka.

- Mi taj novac imamo, to nije problem - kaže on.

Prema odluci o trećem krugu dokapitalizacije Đure Đakovića, rok za upis dionica istječe 16. prosinca u ponoć. U prva dva kruga dokapitalizacije, kako je dosad objavljeno, upisane su ukupno 584.894 nove dionice, čija je vrijednost oko 11,7 milijuna kuna.

No, iako država ovako opet postaje većinski vlasnik Đure Đakovića, to ne znači da će ona to i ostati. Barem ne zadugo. Doduše, jedan naš upućeni sugovornik ističe kako Vlada u dokapitalizaciju slavonskobrodske tvrtke ne bi ulazila da nije prepoznala potencijale Đure Đakovića, no informacije iz Vladinih krugova govore da će vrlo brzo nakon dovršetka dokapitalizacije država potražiti novog, privatnog vlasnika.

Gašenje požara

- Ovo je odluka iz nužde, kako bi se spasila tvrtka i radna mjesta u njoj. Odmah nakon što postanemo većinski vlasnik Đure Đakovića, krenut ćemo s postupkom traženja partnera - zaključuje naš izvor.

SPAS VIDE U IZVOZU Veliki plan sa 14 ljudi u prodaji

Prema planu restrukturiranja, cilj je povećati prihode grupe s oko 600 milijuna kuna lani na 1,5 milijardi 2020. godine. Dvije klju-čne divizije bit će Specijal-na vozila (borbena oklopna vozila i vagoni) te Industrijska rješenja, čiji bi prihodi trebali skočiti s manje od 500 milijuna kuna 2015., na više od 1,1 milijardi već 2016. godine. Kako sada ovise o domaćem tržištu, ključni je plan reorganizirati prodaju, koja bi po svijetu (Europi) trebala naći posla za potkapacitiranu proizvodnju. No, u dvije divizije planira se samo 14 zaposlenih u prodaji i marketingu.Kažu da će spomenuti skok prihoda ostvariti ako dobiju neki od velikih vojnih natječaja nekoliko zemalja. Mogu konkurirati sami (za što im treba dozvola Patrije po čijoj licenci rade oklopnjak AMV 8x8) ili kao podizvođač (za što uopće nemaju reguliranu suradnju s finskom tvrtkom). (P. Bulić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:17