GLOBUS

Ekološka sramota: Taji li stečajna upraviteljica da se u Diokiju i dalje bespravno odlaže otpad?

Iza prastarih tvorničkih hala na zagrebačkom Žitnjaku, u ograđenom krugu nekadašnje tvornice Dioki kamioni su opet iskrcavali smeće
Pred ulazom u Diokijevo dvorište parkirana su dva kamiona s oznakama tvrtke e-Kolektor čija je i velika svjetlozelena ploča na ulazu nasuprot čuvarske kućice u istoj toj boji
 Boris Orešić

Iza prastarih tvorničkih hala na zagrebačkom Žitnjaku, u ograđenom krugu nekadašnje tvornice Dioki, na adresi Slavonska avenija 58, u prosincu su kamioni opet iskrcavali smeće. Riječ je o istom prostranom dvorištu u kojem je već tijekom proteklih godina tvrtka e-Kolektor ostavila više od 10.000 tona uglavnom plastičnog otpada i pretvorila ga tako u ilegalni deponij.

Nakon što su se mediji počeli raspitivati za to smetlište usred zagrebačke industrijske zone, više su puta tamo bili i inspektori zaštite okoliša i naredili uklanjanje smeća. No, iz dana u dan smeća je sve više. Da priča bude bizarnija, vlasnik smeća e-Kolektor je prije nekoliko mjeseci otišao u stečaj, vlasnik dvorišta Dioki već je godinama u stečaju, a u zadnje je vrijeme smeće tamo dovozila tvrtka Saubermacher EKP.

Je li Dioki toj tvrtki iznajmio ili prepustio prostor kao nekada e-Kolektoru da tamo iskrcava smeće, pitanje je koje smo postavili stečajnoj upraviteljici Diokija d.d. u stečaju Mariji Vujčić Turkulin, koja nam je, podsjetimo, u srpnju kada je Globus prvi izvijestio o tome, rekla kako je obveza e-Kolektora zbrinuti svoj otpad.

“Ne odlaže se više smeće. Novi kamioni ne dolaze. Nije točno da je nova tvrtka od nas zakupila prostor”, rekla nam putem telefona uoči Božića Marija Vujčić Turkulin. Kad smo joj potvrdili da imamo informaciju da kamioni sa smećem i dalje ulaze u dvorište tvrtke kojom ona upravlja, ponovila je: “Ne, ne dolaze kamioni. Imamo i čuvara”, a potom privela razgovor kraju riječima: “Ne mogu više razgovarati. Dobro?”

Je li točno da njihovi kamioni dovoze smeće u Diokijevo dvorište gdje su viđeni potkraj 2020., pitanje je koje smo postavili komunalnom poduzeću Komunalac iz Samobora.

image
Pokraj kućice je parkiran kombi, rampa je spuštena, a s unutarnje strane ograde nekoliko kamiona s upaljenim svjetlima, bageri i goleme hrpe smeća pod vedrim nebom
Boris Orešić

“Na lokaciju Slavonska avenija 58 u Zagrebu trgovačko društvo Komunalac d.o.o. iz Samobora dovozi, sukladno ugovoru o poslovnoj suradnji, biorazgradivi otpad iz kuhinja i kantina te isti predaje ovlaštenom sakupljaču”, odgovorili su nam u Komunalcu. Zamolili smo ih pojašnjenje s kime imaju sklopljen taj ugovor o poslovnoj suradnji i na koji rok, te tko je ovlašteni sakupljač. Potvrđuju kako je ugovor sklopljen s tvrtkom Saubermacher EKP d.o.o. 30. studenoga 2020. na određeno vrijeme do 31. prosinca 2020. Dakle, na mjesec dana. Saubermacher je, dodaju, ujedno i ovlašteni sakupljač.

Ispada da nam gospođa Vujčić Turkulin, koja je odgovorna za poslovanje Diokija, nije dala točne informacije. Namjerno ili zato što nije dobro upoznata sa situacijom na terenu. Možda Saubermacher tamo odlaže smeće bez njezina znanja i dopuštenja. Istina je da je na ulazu kućica, no nismo primijetili da je unutra čuvar. Bio je radni dan, oko 15 sati. Pred ulazom u Diokijevo dvorište parkirana su dva kamiona s oznakama tvrtke e-Kolektor čija je i velika svjetlozelena ploča na ulazu nasuprot čuvarske kućice u istoj toj boji. Pokraj kućice je parkiran kombi, rampa je spuštena, a s unutarnje strane ograde nekoliko kamiona s upaljenim svjetlima, bageri i hrpetine smeća pod vedrim nebom.

U Državnom inspektoratu Globusu otkrivaju “kako je njihova Inspekcija zaštite okoliša 6. srpnja izvršila nadzor nad poduzećem e-Kolektor te mu je rješenjem naredila uklanjanje oko 10.600 tona otpada s predmetne lokacije i predaju ovlaštenoj osobi”. Rok izvršenja naređene mjere je ožujak 2021. S obzirom na to da je u međuvremenu otvoren stečajni postupak, “obveza uklanjanja otpada je”, tvrde u Inspektoratu, “sukladno inspekcijskom rješenju prijavljena u stečajnom postupku”.

Tvrde kako je Inspekcija zaštite okoliša početkom prosinca obavila nadzor druge pravne osobe koja od kolovoza 2020. obavlja djelatnost gospodarenja otpadom na dijelu Diokijeva tvorničkog kruga te nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti te inspekcije. Iako to nisu precizirali, može se pretpostaviti da u Inspektoratu misle na tvrtku Saubermacher EKP iz Splita.

E-kolektor je, podsjetimo, od Diokija unajmio zemljište za privremeno odlaganje otpada koji ide na zbrinjavanje. Riječ je o plastičnom otpadu iz zagrebačkih kontejnera. E-Kolektoru ga je bio dužan zbrinuti jer ga je za taj posao putem natječaja zadužio Grad Zagreb i za to mu platio budući da je vrijednost plastičnog otpada manja od korisne sirovine koja se iz njega može izvući.

Plastični se otpad, naime, ne smije bez obrade iskrcati na deponij na Jakuševcu pa stoga Grad Zagreb, poput ostalih gradova i općina, angažira tvrtke koje ga trebaju sortirati i izdvojiti dijelove koji se mogu reciklirati pa potom one koji će se spaliti u nekoj od cementara i na kraju one koji idu na deponij. Takvo zbrinjavanje tone plastičnog otpada u skladu sa svim zakonima i propisima košta najmanje 1200 kuna, a jedinice lokalne samouprave raspisuju natječaje na kojima taj posao u pravilu povjeravaju onome tko ponudi najnižu cijenu.

Globusovi izvori tvrde da je e-Kolektor posao dobio upravo zato što je na natječaju ponudio cijenu nižu od tržišne, a kada je od Grada dobio novac, smeće je, umjesto da ga zbrine, ostavio na unajmljenom zemljištu tvrtke Dioki. Još potkraj veljače su iz Grada novinarima potvrdili kako ih je Državni inspektorat tražio da e-Kolektoru ukinu dozvolu za gospodarenje otpadom, što su i učinili.

A pretragom portala Poslovna Hrvatska, koji objedinjuje podatke o poslovanju svih pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj, pronašli smo i razne veze između Diokija te e-Kolektora i Saubermacher EPK, dviju tvrtki koje se bave više-manje istom djelatnošću, prikupljanjem i zbrinjavanjem otpada.

E-Kolektor u stečaju, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, prijavljen je u Slavonskoj 58, upravo na mjestu Diokijeva zemljišta na kojem je nagomilao smeće. Sjedište Diokija je pak na Čulinečkoj cesti 252, a upravo je na toj adresi prijavljen i e-Kolektor prema podacima iz Registra dozvola i potvrda za gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša. Vlasnik e-Kolektora od 2019. godine je tvrtka Arido, registrirana također u Slavonskoj 58 za trgovinu na veliko i malo te popravak motornih vozila i motocikala.

Do 2019. suvlasnica e-Kolektora bila je Mirjana Špikić, supruga Ilije Špikića koji se godinama bavi raznim poslovima u vezi s prijevozom i zbrinjavanjem otpada, a danas je direktor i vlasnik tvrtke Trgo Sirovina iz Klinča Sela koja je također registrirana za obradu i zbrinjavanje neopasnog otpada. Špikićeva Trgo Sirovina 2019. preuzima e-Kolektor te ga ubrzo predaje u vlasništvo tvrtke Arido čija je vlasnica Mirela Drempetić, dotadašnja članica Uprave.

I splitski Saubermacher EKP d.o.o., prema Poslovnoj Hrvatskoj, u vlasništvu je Trgo Sirovine od 2018. Od 2020., uz Trgo Sirovinu, suvlasnik Saubermaher EKP je i tvrtka Saubermacher-CRO d.o.o. čije je sjedište u Varaždinu, gdje je registrirana za gospodarenje otpadom, a njezin je vlasnik austrijska tvrtka Saubermacher Dienstleistungs-Aktiengesellschaft. Splitska je tvrtka još u siječnju 2020. putem natječaja dobila posao preuzimanja i obrade otpada od Grada Zagreba te samoborskog Komunalca, a 26. listopada promijenila je ime i povećala temeljni kapital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:29