DOMAĆI MILIJARDERI

EKSKLUZIVNO: FORBESOVA LISTA NAJBOGATIJIH Pogledajte tko su najimućniji Hrvati! Sada su bogatije za 1,27 milijardi kuna

Produljena recesija najbogatijima u državi i njihovu poslovanju prošle godine nije donijela gubitke, neki su i dobro zaradili. Na ljestvici 10 najbogatijih pojavilo se i novo ime. Riječ je o Marku Pipuniću, vlasniku uspješne tvrtke Žito iz Osijeka

Ivica Todorić , vlasnik Agrokora koji se ovog proljeća peti put utrkuje s međunarodnim fondovima kako bi za ponuđenih 130 eura po dionici kupio slovenski maloprodajni lanac Mercator, ima bogatstvo vrijedno 4,4 milijarde kuna i ove je godine ponovno najbogatiji poduzetnik u Hrvatskoj prema listi koju hrvatsko izdanje časopisa Forbes objavljuje u preksutrašnjem izdanju. Todorić je u odnosu na lani povećao svoje bogatstvo za 700 milijuna kuna.

Forbesova ovogodišnja lista hrvatskih bogataša sastoji se od 50 poduzetnika koji zajedno raspolažu bogatstvom od 12,84 milijarde kuna i u odnosu na lani, kada su imali 11,57 milijardi, bogatiji su za 1,27 milijardi kuna, iz čega se može zaključiti da produljena recesija najbogatijima ove godine nije donijela gubitke. Bogatstvo, koje hrvatski Forbes prati prema vrijednosti dionica na Zagrebačkoj burzi, najviše su povećala desetorica (1,07 milijardi kuna) predvodnika liste, iz čega treba izuzeti francusku obitelj Besnier, vlasnike mliječne industrije Dukat, čije se hrvatsko bogatstvo smanjilo. Novi bogataš među prvih deset na Forbesovoj listi ove je godine na desetom mjestu Marko Pipunić, vlasnik tvrtke Žito Osijek.

Iako je vrh ostao nepromijenjen, na drugo mjesto hrvatske ljestvice bogataša na kojoj su četiri milijardera, s lanjskog trećeg mjesta, uspela se čileanska obitelj Lukšić, djelomično hrvatskog podrijetla, sa svojim turističkim biznisima Plavom lagunom u Poreču i Jadranskim luksuznim hotelima u Dubrovniku.

Hrvatsko izdanje Forbesa u analizi poslovanja Plave lagune i Jadranskih luksuznih hotela objašnjava kako Lukšićima koji drže 9,8 posto hrvatskih turističkih kapaciteta uspijeva voditi najprofitabilniji turistički biznis u Hrvatskoj koji je obitelji u 2011. donio pet posto povrata na vlasnički kapital, dok njihova konkurencija posluje bez povrata na ulaganja ili s povratom od svega jedan posto.

Forbes donosi i priču o samozatajnom Anti Vlahoviću kojem je vlasnički udio u Adris grupi lani donio 14 mil. kuna dividende, te priču o najvećem hrvatskom pekaru Mati Škoji, vlasniku Mlinara, koji je sa 101 mil. kuna bogatstva zauzeo 18. mjesto.

1. Ivica Todorić

4,4 milijarde kn

(+ 700 milijuna kuna)

(Agrokor)

Najbogatiji Hrvat, čije je bogatstvo tri puta veće od hrvatskog kapitala obitelji Lukšić koja ga slijedi na domaćoj listi, ove je godine najavio da njegov Agrokor u ladicama ima papire za milijardu eura investicija u Hrvatskoj.

“Agrokor i ja imamo odgovornost za 40 tisuća zaposlenih ljudi. Za nekoliko stotina tisuća ljudi nosimo odgovornost. Ja ne mogu spavati. Treba im platiti plaće, treba se u ovako konkurentnom društvu ponašati, a nikakvu odluku ne možemo donijeti”, rekao je Ivica Todorić početkom godine kritizirajući inertnost državne administracije kad je riječ o poboljšanju uvjeta za uspješno investiranje u gospodarstvo. Agrokor ove godine konsolidira maloprodajni biznis u regiji pod Konzum u koji uključuje srbijansku Ideju, a Ledu pridružuje srbijanski Frikom.

2. Obitelj Lukšić

1,3 milijarde kn

(+ 446 milijuna kuna)

(Plava Laguna i Jadranski luksuzni Hoteli)

Obitelj Lukšić, globalno u biznisu rudarstva, pivarstva i bankarstva, na listi američkog Forbesa zauzela je 35. mjesto s ukupnim bogatstvom od 17,4 milijarde dolara kojim uz sinove pokojnog Andronica Lukšića upravlja njegova druga supruga Iris Fontbona. Hrvatski biznis vodi njegov unuk, 29-godišnji Davor Lukšić Lederer. Kupnjom dubrovačkih Jadranskih luksuznih hotela (JLH) od Gorana Štroka, obitelj Lukšić u svoj je hotelski portfelj smjestila dubrovačke perjanice u kategoriji hotela s pet zvjezdica, Excelsior, Dubrovnik Palace i Bellevue, koje su pridružili hotelu Argentina, kupljenom ranije.

3. Emil Tedeschi

1,1 milijarda kuna

(+267 milijuna kuna)

(Atlantic grupa)

Emil Tedeschi, većinski vlasnik Atlantic grupe, nedavno je nagrađen priznanjem PRO.PR Award kao najuspješniji menadžer koji uspješno implementira odnose s javnošću. U lanjskom prodajnom rezultatu njegova kompanija najbolje je prošla u izvozu na istok, najlošije u onom na zapad, a na domaćem tržištu prošao je prosječno s obzirom na nastavak pada BDP-a, rast broja nezaposlenih i pad prosječne plaće. Atlantic grupa ostvarila je u 2012. godini 4,93 milijarde kuna prihoda s rastom od 4,8 posto, dok je na hrvatskom tržištu imala pad prodaje od 1,5 posto. Najveći pojedinačni rast prodaje, od 8,9 posto, ostvario je na kavi, gdje su i brendovi Barcaffe i Grand kafa.

4. Obitelj Besnier

1 milijarda kuna

(Dukat - Lactalis)

Emanuelle Besnier

Vlasnici Lactalisa, čiji je Dukat dio, pali su za dva mjesta na listi. Vrijednost domaćeg biznisa francuskih bogataša, koji su se bogatstvom od 4,3 mlrd. dolara plasirali na 299. mjesto liste svjetskih milijardera američkog Forbesa, smanjio se za 900 mil. kuna zbog pada cijene dionice Dukata.

5. Ante Vlahović

661 milijun kuna

(Adris grupa)

Najveći pojedinačni dioničar Adris grupe, koja uz duhanski biznis TDR-a kroz tvrtku Maistra vlada gradskom turističkom ponudom, poklonio je milijun eura u dionicama Adrisa za pomoć nezbrinutoj djeci te starim i nemoćnim osobama, što je najveća osobna humanitarna donacija u Hrvatskoj.

6. Plinio Cuccurin

398 mil. kn

(Adris grupa)

Bogatstvo Plinija Cuccurina, drugog najvećeg dioničara Adris grupe, poraslo je u odnosu na lani za 107 milijuna kuna. Poslovnu karijeru Cuccurin je počeo prije 15 godina kao berač bresaka, radio je kao konobar, a u posljednjih nekoliko godina kroz političku stranku Ladonja bavi se i politikom.

7. Marinko Zadro

391 mil. kn

(Viro, tvornica šećera)

Suvlasnik virovitičke tvornice šećera Viro povećao je svoje bogatstvo za 166,1 milijun kuna tako što je prošle godine na javnoj dražbi kupio sve trezorske dionice te kompanije. Utrošio je na tu operaciju 38,5 milijuna kuna i uspeo se za dva mjesta na listi bogataša. Predsjednik je Nadzornog odbora šećerane.

8. Anđelko Leko

341 mil. kn

(HUP Zagreb)

Anđelko Leko je svoje bogatstvo povećao za 65,5 milijuna kuna, a njegova je turistička tvrtka HUP Zagreb, čiji su dio zagrebački luksuzni hoteli Sheraton i Westin ove godine najavili 50 milijuna eura vrijednu investiciju u dubrovačke hotele Mlini i Srebreno koje je objedinio u tvrtku Dubrovačka rivijera d.o.o.

9. Dražen Robić

274 mil. kn

(Viro, tvornica šećera)

Bogatstvo Dražena Robića poraslo je za 102 milijuna kuna. Dioničar je šećerane Viro, distributer HeyHo sokova i makedonskih vina, vlasnik pivovare u Grudama u BiH koja proizvodi Prima Pivo, na hrvatsko tržište distribuira češko Zubr pivo, te se bavi poljoprivredom, a na početku karijere bavio se veleprodajom alkoholnih pića.

10. Marko i Marijana Pipunić

254 mil. kn

(Žito Osijek)

Marko i Marijana Pipunić, vlasnici Žita iz Osijeka, novi su bogataši na Forbesovoj listi. Pipunić je kupio najveći dio imovine Đakovštine, a zajedno sa Stipom Matićem, vlasnikom M San grupe, postao je i vlasnikom PPK Valpova i PP Orahovice te nedavno Tvornice ulja Čepin.

11. Veljko Župan

205 mil. kn

(Ugo Grupa)

Vlanik turističke Ugo grupe svake se godine penje na Forbesovoj listi, a u odnosu na prošlu godinu bogatstvo je povećao za solidnih 66 milijuna kuna.

Vlasnik je hotela, marine i kampa Solaris kod Šibenika te opatijskih hotela, među kojima je Millenium s kategorijom od pet zvjezdica.

12. Branko Zec

190 mil. kn

(Adris Grupa)

Jedan od dioničara Adris grupe bogatstvo je u odnosu na lani povećao za dobrih 51,1 milijun kuna.

U upravljanju Adris grupom Zec je jedan od najbližih suradnika Ante Vlahovića, zaslužan kao financijaš za širenje poslova Tvornice duhana Rovinj i posljedično rast vrijednosti dionice.

13. Anton Pokrajac

165 milijuna kn

(Adris Grupa)

Antun Pokrajac svoje je bogatstvo u dionicama Adris grupe povećao za 45,3 milijuna kuna i tako se uspeo za jedno mjesto na Forbesovoj listi.

Ova je godina svim dioničarima Adrisa donijela rast bogatstva, a prihodi kompanije rasli su za 2,6 posto, dok je izvoz imao bolji rezultat i rast od 5,3 posto.

14. Obitelj Artuković

143 milijuna kn

(Franck)

Milan Artuković i njegov sin Dubravko koji vodi obiteljsku kompaniju Franck osiromašili su u odnosu na lani za 86 milijuna kuna i potonuli s lanjskog osmog na 14. mjesto liste. Lideri na hrvatskom tržištu kave, Artukovići za petama imaju Tedeschija koji je u regiji zauzeo vodeću poziciju u prodaji kave.

15. Mirko Grbešić

133 milijuna kn

(Mepas, Saponija Osijek, Koestlin)

Uspješni poduzetnik iz Bosne i Hercegovine i jedan od najvećih tamošnjih ulagača u Hrvatsku, bogatstvo je u odnosu na lani povećao za 15 milijuna kuna.

Vlasnik je Saponije Osijek te Kandita i Koestlina, tvrtki u biznisu proizvodnje keksa i čokolade.

16. Lada Tedeschi Fiorio

129 mil. kn

(Atlantic Grupa)

Svoje mjesto među 50 najbogatijih našlo je i šest žena, a predvodi ih mlađa sestra Emila Tedeschija, Lada Tedeschi Fiorio, koja je sa 129 milijuna kuna kapitala za 33 milijuna kuna bogatija nego 2012. godine, što može zahvaliti manjinskom udjelu koji ima u obiteljskoj kompaniji Atlantic grupa.

Predsjednica je Nadzornog odbora Atlantica, a u tvrtki radi još od 1997. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 05:06