ŠTEDNJA

ELIMINIRAJTE NEŽELJENE TROŠKOVE Ovo je najbrži način da u red dovedete svoje kućne financije i da vaš bankovni račun na kraju mjeseca ostane u plusu

 Srdjan Vrancic / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX

Kao samac, Anna Davies živjela je od honorarnog posla do honorarnog posla. Koristeći zaradu od tih poslova, Anna je putovala Europom za relativno malo novaca. Taj život joj je savršeno odgovarao s obzirom da nije morala brinuti o nikome osim o sebi.

Međutim, onda je otkrila da je trudna.

'Znala sam dvije stvari: Prvo, htjela sam zadržati dijete, unatoč tome što otac neće biti dio djetetovog života. Drugo, morala sam srediti svoje financije - i to jako brzo. Bilo je puno živčanih slomova i stresa, no nakon 12 mjeseci truda, uspjela sam', rekla je Davies.

Davies je odlučila lekciju, koju je ona morala naučiti u poprilično kratkom roku, podijeliti sa svima koji imaju problema s ostankom u plusu na računu u banci na kraju mjeseca.

1) Pronađite posao s punim radnim vremenom

Davies je ignorirala honorarne poslove na koje se prije oslanjala te je umjesto toga kontaktirala sve ljude iz svoje mreže poznanstava i raspitala se među njima znaju li nekoga tko zapošljava. 'Nekoliko e-mailova je rezultiralo intervjuima za posao i ubrzo sam pronašla posao. Nije bio idealan, ali bio je odličan za početak novog poglavlja u mom životu', rekla je Davies.

2) Angažirajte računovođu

'Ako radite bilo kakav honorarni posao, računovođa će vrlo brzo postati vaš najbolji prijatelj', kaže Davies. 'Računovođa košta, to je istina, međutim, kao dugoročna investicija pomoći će vam uštedjeti novac na povratima poreza, a dodatni plus je što će vam moći dati savjete i o drugim financijskim pitanjima.'

3) Ako ste u dugu, platite ga što prije, ali učinite to pametno

Davies je tijekom godina skupila jako puno duga na svojim kreditnim karticama živeći svoj samački život. Svaka od vaših kreditnih kartica ima drukčiji način obračunavanja kamata, stoga je Davies ujedinila sva svoja plaćanja bez dodatnog rasta kamata.

4) Napravite proračun

'Mrzila sam riječ budžet prije, no s novostečenom odgovornošću morala sam otkriti koliko novca zarađujem, a koliko trošim - i to točno koliko. Popisala sam sve svoje fiksne mjesečne troškove, a na to sam dodala grubu procjenu troškova za tzv. nebitne stvari', rekla je Davies. Kada je otkrila koliko novca na mjesec mora osigurati, Davies kaže da je mogla bolje planirati štednju za dane kada će možda 'sporije' puniti budžet.

5) Otkrijte što vam treba i bez čega možete

Davies nije mogla uzeti cimera, jer, kako kaže, dobila je jednog 'malog koji je budan cijelo vrijeme'. Preselila se u jeftiniji kvart, a novac koji je inače trošila na izlaske vikendom mogla je preusmjeriti na važnije stvari.

6) Nađite što je više moguće honorarnih poslova

'Kada ne radite samo za sebe, trudit ćete se više i to je bila istina i u mom slučaju', rekla je Davies. Jednako kako je na početku reorganizacije svog života kontaktirala svoju mrežu to je učinila i opet, no ovaj puta ju je i proširila te je počela uzimati poslove i u drugim zemljama koje je mogla raditi od kuće. 'Nisam uvijek ostvarivala svoj mjesečni cilj, no svejedno sam zarađivala više nego što bih da nisam nastavila uzimati honorarne poslove', rekla je Davies.

7) Počnite naplaćivati usluge

Davies je znala da nakon samog poroda neće moći odmah raditi punim intenzitetom te je odlučila svoj budžet dodatno popuniti manjim poslovima koje bi prije radila besplatno. 'Ako imate nešto što vrijedi, nemojte to nikada davati drugima besplatno', rekla je Davies.

8) Okoristite se besplatnim stvarima kada god možete

'Sav moj namještaj su mi poklonili prijatelji. Istina je da su komadi namještaja ružni i da ih sama nikad ne bih odabrala, no bili su besplatni. Tijekom trudnoće nosila sam poklonjenu i posuđenu odjeću', rekla je Davies. 'U ovo doba interneta stvarno nije teško pronaći stvari koje su besplatne ili jako jako jeftine. Iskoristite tu mogućnost.'

9) Obratite pozornost na detalje

Davies kaže da je prije prisilne promjene svojih navika često plaćala za usluge koje nije koristila ili koje bi nastale greškom. Kako je najednom morala biti još opreznija sa svojim novcem, počela je detaljno proučavati svoje izvatke iz banke te je tako jednom prilikom uštedjela 90 dolara na kazni za nepropisno parkiranje koju je dobila greškom.

10) Počastite se povremeno

'Na nekim stvarima nisam htjela štedjeti jer sam smatrala da je njihova visoka cijena opravdana. Osim toga, druženje s prijateljicama me održalo 'normalnom' u trenucima kada mi se cijeli život mijenjao, a priuštila sam si i jedno putovanje. Takve će vam male stvari pomoći da se osjećate normalno usred ogromnih promjena koje vam se događaju', rekla je Davies.

'Zaključno, ništa od ovoga što sam radila nije revolucionarno. No, uz pomoć ovih koraka uspjela sam otplatiti dug, uspjela sam se skrasiti ponovno u SAD-u iz kojeg sam izbivala te sam si sama financirala porodiljni dopust', zaključuje Davies.

Davies kaže da je puno toga još čeka, no da joj je s ovim sustavom lakše ići naprijed nego s prijašnjim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:38