KORAK NAPRIJED

EU PROTIV IZBJEGAVANJA PLAĆANJA POREZA Ministri financija postigli dogovor o direktivi o transparentnosti za posrednike u poreznom planiranju

Zgrada Vijeća EU u Bruxellesu
 Profimedia, Alamy

Ministri financija članica EU-a postigli su u utorak suglasnost o prijedlogu direktive o transparentnosti za posrednike u poreznom planiranju, koja bi trebala spriječiti da porezni savjetnici, računovođe, banke i pravnici pomažu poduzećima i pojedincima u izbjegavanju poreza.

Vijeće EU-a formalno će donijeti direktivu čim se prevede na sve službene jezike EU-a, a članice imaju rok do kraja ove godine unijeti je u nacionalna zakonodavstva.

Kada direktiva stupi na snagu, porezni posrednici koji svojim klijentima pripremaju vrlo složene porezne prekogranične financijske aranžmane, morat će o tome izvijestiti svoje porezne vlasti.

EU članice morat će međusobno razmjenjivati te informacije. S razmjenom informacija krenut će se 1. srpnja 2020. godine, a članice će ih razmjenjivati svaka tri mjeseca.

Članice sve teže štite svoju poreznu bazu, budući da prekogranično porezno planiranje postaje sve sofisticiranije, a ova direktiva bi im u tome trebala pomoći. U aferi "panamski dokumenti" pokazalo se da neki posrednici aktivno pomažu poduzećima i pojedincima u izbjegavanju plaćanja poreza, obično upotrebom složenih prekograničnih aranžmana.

Prekogranični aranžmani poreznog planiranja koji imaju određene karakteristike koje bi mogla prouzročiti gubitak za proračune država sad će se morati automatski prijaviti poreznim tijelima prije nego što se počnu provoditi.

Članice će automatski razmjenjivati primljene informacije o aranžmanima poreznog planiranja preko centralizirane baze podataka, što će ih na vrijeme upozoriti na nove rizike od izbjegavanja plaćanja poreza te im omogućiti da poduzmu protumjere protiv takvih štetnih aranžmana.

Obveza prijavljivanja aranžmana ne znači nužno da je on štetan, nego samo da je opravdano da ga porezna tijela pregledaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:09