REAKCIJA IZ BRUXELLESA

EU TRAŽI TRAJNO IZUZEĆE OD TRUMPOVIH CARINA 'Ovo je kao da nam netko stavlja pištolj na čelo'

 
Cecilia Malmstrom
 Vincent Kessler / REUTERS

„Ovo je kao da nam netko stavlja pištolj na čelo“, reakcija je čelnika Europske unije na Trumpovo izuzeće EU-a od carina na čelik i aluminij. Naime, Trump je poštedio EU i još šest zemalja carinskih restrikcija, ali samo do 1. svibnja 2018. godine.

Nakon što je u četvrtak SAD najavio ukidanje carina na čelik i aluminij za EU, ali i Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Meksiko i Južnu Koreju, reakcija iz Bruxellesa bila je čvrsta, tražeći trajno izuzeće od carinskih obveza, a ne samo u trajanju od 40 dana. U suprotnom, dodaju, zadržavaju pravo odgovoriti “proporcionalnim mjerama”, prenosi Reuters.

“Rasprave između saveznika i partnera ne bi trebale biti podvrgnute umjetnim rokovima”, poručila je EU povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström i dodala kako bi Washington I Bruxelles trebali surađivati i diskutirati o zajedničkim brigama, poput globalne prekapacitiranosti čelikom.

Izuzeće je samo privremeno i opasnost još uvijek nije prošla, poručili su iz Eurofer-a, grupe europskih proizvođača čelika i naglasili da Europa mora uvesti svoje kvote jer će čelik, namijenjen za tržište SAD-a, preplaviti tržište Europe.

“EU ne želi trgovinski rat, ali odgovorit će “čvrsto”, ako predsjednik napravi pogrešnu odluku”, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurtz. S druge strane, povjerenica za trgovinu Malmström istaknula je birokratske mjere kojima će EU odgovoriti u slučaju neprihvatljivog ishoda. Spriječiti “val metalnog uvoza” u Europu stvaranjem pritiska na Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) i nametanje restrikcija SAD-u na sokove, duhan, bourbon i motocikle Harley-Davidson.

Rusija i Kina pripremaju odgovor na američke carine

Rusija će vjerojatno pripremiti popis ograničenja na uvoz određenih proizvoda iz Sjedinjenih Država kao odgovor na američke carine na uvoz čelika i aluminija, a na sličan se potez sprema i Kina, izvijestili su u petak iz tamošnjih ministarstava trgovine.

Ruska najava nadovezala se na upozorenje Pekinga da bi mogao uzvratiti protumjerama na najavljene američke carine, što je potpirilo strah od globalnog trgovinskog rata.

Ruski proizvođači čelika i aluminija minimiziraju potencijalni učinak američkih carina, no iz ruskog ministarstva trgovine upozoravaju da će one ipak imati utjecaja.

"Mi ćemo pripremiti naše mišljenje, dostaviti ga ministarstvu gospodarstva i obratiti se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)", kazao je zamjenik ruskog ministra trgovine Viktor Jevtukov prema izvješću agencije Interfax.

"Vjerojatno ćemo pripremiti prijedloge o protumjerama, odnosno restrikcije na uvoz američke robe. Mislim da će sve zemlje ići tim putem", dodao je.

Američke carine mogle bi stajati ruske proizvođače čelika dvije milijarde dolara a one koji proizvode aluminij milijardu dolara, izjavio je Jevtukov, pozivajući se na preliminarne procjene ruskog ministarstva trgovine. Pritom nije bilo jasno odnose li se te procjene na godišnje gubitke.

Kinesko ministarstvo trgovine također je u petak priopćilo da planiraju mjere u vrijednosti do tri milijarde dolara na uvoz iz SAD-a radi protuteže američkim carinama na uvoz čelika i aluminija.

Na njihovoj je listi 128 američkih proizvoda koje bi protumjere mogle obuhvatiti. Najavljene su tako 25-postotne carine na uvoz američke svinjetine i reciklirani aluminij i 15-postotne carine na uvoz čeličnih cijevi, te voća i vina. Datum stupanja na snagu nije određen.

Vrijednost planiranih carina od tri milijarde dolara čak je 20 puta manja od vrijednosti paketa koji je predložio Trump, što signalira da Peking pokazuje suzdržanost i da ne želi trgovinski rat, mišljenja su analitičari.

Ostali sektori koje bi Kina mogla zahvatiti uključluju američku soju i zrakoplove. SAD izvozi 62 posto soje i 25 posto zrakoplova Boeing u Kinu, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Prije dva tjedna Trump je odobrio novi set carina na uvoz proizvoda od aluminija i čelika koje bi trebale stupiti na snagu u petak. U četvrtak je Washington objavio da će od tih carina biti izuzeti ključni trgovinski partneri SAD-a, uključujući Europsku uniju, Australiju, Argentinu, Brazil, Kanadu, Meksiko i Južnu Koreju.

Iz Washingtona su poručili da su carine potrebne radi zaštite nacionalne sigurnosti i da stoga ne trebaju odobrenje WTO-a. Mnogi trgovinski stručnjaci ne slažu se s time i kažu da su carine u nadležnosti međunarodnog trgovinskog tijela sa sjedištem u Ženevi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:45