KRIZA TRESE EUROPU

Euro u strmoglavom padu: Nadomak je najnižoj razini u odnosu na dolar od 2010. godine

 CROPIX

LONDON - Euro je u petak na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio novu najnižu razinu u 22 mjeseca prema dolaru, pogođen novim upozorenjima iz Španjolske da joj hitno treba pomoć u refinanciranju dospjelih dugova.

Euro se tako nakratko spustio ispod 1,25 dolara na trgovinskoj platformi EBS, da bi se potom stabilizirao na 1,2537 dolara, na manjem dnevnom dobitku od 0,01 posto. Time se zasad drži iznad 1,25155 dolara, najniže razine od srpnja 2010. godine, na koju se spustio dan ranije .

U takvom je okruženju dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema košarici međunarodnih valuta, ojačao na 82.411 bod, najvišu razinu od rujna 2010. Prema jenu se dolar zadržao na oko 79,51 jena.

Eurom se pak trgovalo po 1,2015 švicarskih franaka, nakon što je dan ranije poskočio na 1,20769 franaka, najvišu razinu od sredine ožujka, nakon špekulacija da bi vlada u Bernu mogla uvesti poreze na depozite. Trgovci kažu i da je Švicarska središnja banka prošlih tjedana kupovala eure kako bi obranila tečaj od 1,2 franka za euro.

Jedinstvena europska valuta od početka je mjeseca oslabjela više od pet posto prema dolaru i na putu je da zabilježi četvrti uzastopni tjedan gubitaka.

Jače pritiske na euro danas je izazvala izjava predsjednika najbogatije španjolske autonomne regije Katalonije da su opcije gotovo iscrpljene kada je riječ o refinanciranju dugova koji dospijevaju na naplatu ove godine a premašuju iznos od 13 milijardi eura.

To se nadovezalo na probleme u posrnuloj tamošnjoj banci Bankiji, koja se sprema od države tražiti više od 15 milijardi eura pomoći, čime će dodatno narasti troškovi spašavanja te četvrte najveće banke u toj zemlji.

Dodatno euro pogađaju i bojazni vezane uz mogući izlazak Grčke iz eurozone nakon izbora 17. lipnja, kao i rizici širenja krize na druga gospodarstva.

"Srednjoročne prognoze za euro nisu dobre. Ako Grčka ne izađe iz eurozone, euro će u nadolazećim mjesecima postupno kliziti prema 1,23 dolara. Ako pak izađe iz eurozone, očekujemo da će se do kraja drugog tromjesečja spustiti na 1,2 dolara, a do kraja trećeg, na 1,15 dolara", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg u banci Nomura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:10