PROBLEMI ZA SUSJEDE

EUROPSKA KOMISIJA OTVORILA ISTRAGU PROTIV SLOVENIJE Uniji sporne pomoći Slovenije Novoj ljubljanskoj banci, a pitaju se i zašto već nije prodana

 
Sjedište NLB-a u Ljubljani
 rdjan Zivulovic / REUTERS

U službenom glasniku 'Europske unije' objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala 'Novu ljubljansku banku' (NLB) protivno pravilima i preuzetim obvezama od Unije. Uz to, prema pripadajućoj odluci Europske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Bruxellesom odustala od prodaje 'NLB'-a.

- Rok za prodaju 50 posto 'NLB'-a istekao je 31.prosinca 2017.. Osim toga, Slovenija do 31.studenoga 2017. nije predložila povjerenika za prodaju inozemnih društava kćeri 'NLB'-a na Balkanu – navodi Europska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o Europskoj uniji o državnim potporama.

U odluci o otvaranju istrage su pobrojene Vladine pomoći 'Novoj ljubljanskoj banci' za koje Bruxelles sumnja da su protivne pravilima Unije, a ukupna vrijednost tih financijskih transakcija 'NLB'-u iznosi milijardu i 600 milijuna eura.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o potporama u slučaju 'NLB'-a i ako Europski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, 'NLB' bi morala vratiti primljeni novac što bi dovelo u pitanje njezinu likvidnost. Slovenske 'Finance' povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije razmatraju i scenarij prema kojem bi Komisija mogla narediti Ljubljani da proda i više od 50 posto kapitala 'NLB'-a.

Još prije pet godina Europska komisija ocijenila je da su sanacijske odluke slovenske Vlade prema 'NLB'-u oblik državne potpore, ali ih nije dovodila u pitanje jer je Slovenija opravdala potrebu sanacije banke njezinom važnošću za nacionalno gospodarstvo.

Svoju ocjenu o usklađenosti sanacije 'NLB'-a s pravilima o državnim potporama, međutim, Komisija je uvjetovala privatizacijom dijela 'NLB'-a i restrukturiranjem poslovanja banke. Kako Slovenija u obećanom roku nije pristupila ni jednome ni drugome, i nekoć dozvoljene državne potpore 'NLB'-u došle su odlukom Europske komisije pod znak pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:49