Energetika

EUROPSKI NOVAC ZA KRČKI LNG TERMINAL Važan projekt transeuropske energetske infrastrukture, a Sinco.Grid jedan od najinovativnijih

Ilustracija
 CC

Europska komisija je u srijedu izvijestila da dodjeljuje sredstva u području transeuropske energetske infrastrukture, među kojima i 101,4 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku i 747 tisuća eura za izradu studija za taj projekt te 40,5 milijuna eura za Sincro.Grid.

Komisija dodjeljuje ta sredstva nakon što je 17. veljače Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobrio ukupno nešto više od 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku i još 40,5 milijuna eura za Sincro.Grid.

Projekt izgradnje plutajućeg terminala trenutno se nalazi u postupku odabira strateških ulagača te provedbi obvezujuće faze postupka za zakup kapaciteta terminala.

Početak rada terminala predviđa se za 2019. godinu, s tim da je ukupna vrijednost projekta 363 milijuna eura. Spomenutih 101,4 milijuna eura predstavlja 27,9 posto od ukupne cijene radova, dok je 747 tisuća eura namijenjenih izradi studija polovina ukupne cijene tog troška.

Projekt unaprjeđenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid, za koji je odobreno 40,5 milijuna eura, ocijenjen je kao jedan od najinovativnijih projekata. Ostvaruje se u suradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sustava električne energije - HOPS, HEP, ODS i ELES, a dodijeljena sredstva EK pokrit će 51 posto investicije.

Iz Europske komisije izvijestili su u srijedu kako je Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility), u sklopu kojeg se dodjeljuju ta sredstva, ključni instrument financiranja za promicanje razvoja, zapošljavanja i konkurentnosti putem ciljanih infrastrukturnih investicija na europskoj razini. Usmjeren je na ulaganje u infrastrukturne prioritete Europe u području energetike, telekomunikacija i transporta.

Europska komisije je uspostavila višegodišnji program rada za dodjelu financijskih potpora u okviru tog instrumenta za razdoblje 2014-2020. Poziv za dostavu prijedloga za projekte u području transeuropske energetske infrastrukture objavljen je 30. lipnja 2016, a natječaj je zatvoren 8. studenoga 2016.

Dostavljena su 23 prijedloga, od kojih su 22 bila u skladu s uvjetima natječaja. Naposljetku je odabrano 18 prijedloga za primanje financijske potpore u okviru Instrumenta za povezivanje Europe, od kojih su tri bila hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 03:04