U utorak saslušanje

Europski sud pravde odlučuje: Je li Uber digitalna platforma za vozače ili ipak prijevoznička tvrtka? Neke europske vlade stat će na Uberovu stranu

 Kai Pfaffenbach / REUTERS

U utorak 29. studenog se, na zahtjev iz Španjolske, na Europskom sudu pravde pred 15 sudaca održava vrlo zanimljivo saslušanje o Uberu, a očekuje se da će nekoliko europskih vlada podržati američku kompaniju koja svoje poslovanje opisuje kao digitalnu uslugu, piše portal Euractive.

Uberu bi, presudi li sud da je ta kompanija digitalna platforma a ne prijevoznička tvrtka, bilo u regulatornom smislu znatno olakšano poslovanje na europskom tržištu.

Među vladama koje su sklone takvom rješenju su Nizozemska i Estonija.

Francuska, Španjolska i Irska će, piše Euractive, iznijeti argumente da taj startup mora ispuniti uvjete predviđene za prijevozničke usluge.

Taksi prijevoznici članovi Hrvatske obrtničke komore (HOK), kao i nekoliko taksi tvrtki, prošlog su mjeseca upozorili kako su oni dužni ispunjavati sve zakonske uvjete za obavljanje autotaksi djelatnosti, ali te propise krše vozači koji tu uslugu pružaju preko Uber aplikacije, te traže da se to zabrani. "Konkurencija je zdrava, ali mora raditi po istim uvjetima kao i ostali obrtnici i poduzetnici", ustvrdio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Slučaj Ubera je dospio pred Europski sud pravde na zahtjev španjolskog suca koji je prošle godine zatražio odgovor na pitanje o statusu Ubera. Lokalno udruženje taksista (Asociación Profesional Élite Taxi) tvrdi kako Uber predstavlja nepoštenu konkurenciju jer, kao pružatelj usluge u prometu, ne poštuje iste propise kao taksisti, pogotovo u slučaju vozačkih licenci.

S druge strane, Uber tvrdi da on pruža digitalnu platformu za samozaposlene vozače i stoga treba u svom poslovanju primjenjivati direktive za e-trgovinu i informatičke usluge. Kad bi sud to potvrdio, Uberu bi praktički bilo omogućenoo da bez poteškoća funkcionira diljem EU bez nacionalnih prepreka ili lokalnih restrikcija. Presuda se očekuje u drugoj polovici iduće godine.

I Francuska, koja je vrlo restriktivna prema američkom startupu, je pred Europski sud pravde uputila slučaj protiv njega. Uber je pak uputio žalbu protiv francuskih propisa Europskoj komisiji.

Nedavno je Uber izgubio slučaj pred londonskim sudom gdje su vozači tražili da budu tretirani kao radnici te kompanije a ne samozaposleni. Uber se, naravno, žalio, a ako žalba ne prođe, vozači bi trebali dobiti veća prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:38