OPORAVAK U EU

Eurozona izlazi iz recesije, nas najgore tek čeka

Oporavak je u velikoj mjeri posljedica proračunskih stimulansa tamošnjim gospodarstvima, no nezaposlenost će nastaviti rasti
 Reuters

ZAGREB - Europska Unija (EU) i zona eura izlaze iz recesije, a Hrvatsku ono najgore, upozoravaju ekonomisti, tek čeka.

Prema podacima Eurostata, statističkog ureda EU, gospodarski rast u Uniji u trećem je ovogodišnjem tromjesečju iznosio 0,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje. U zoni eura rast gospodarstva na tromjesečnoj je razini iznosio 0,4 posto. Kako do rasta gospodarstva u zoni eura dolazi nakon pet uzastopnih tromjesečja pada, analitičari su zaključili da su EU i euroland izašli iz recesije.

Ipak, ekonomisti upozoravaju da je još rano za davanje takvih ocjena. Ni EU, ni zona eura, podsjeća Ante Babić, neovisni ekonomist, nisu homogena gospodarstva kao američko, već skup niza nacionalnih ekonomija.

Oporavak kasni

To potvrđuju i podaci eurostatističara, koji pokazuju da se pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) nastavlja u nizu članica Unije. - SAD je u drugom tromjesečju počeo izlaziti iz recesije, no oporavak u EU kasni, pa su se tek u trećem tromjesečju u njoj počele pojavljivati pozitivne stope rasta. Sadašnji je oporavak prije svega rezultat opravka dva najveća gospodarstva u zoni eura, Njemačke i Francuske, dok ostali kaskaju - ističe Babić.

- Sadašnji oporavak EU i zone eura u velikoj je mjeri posljedica proračunskih stimulansa tamošnjim gospodarstvima, što se vidi i iz podataka da su mnoge zemlje jako povećale proračunske manjkove.

Čak i ako oporavak potraje, nezaposlenost će u EU nastaviti rasti, pa će i oporavak biti slabokrvan - kaže Hrvoje Stojić, analitičar Hypo-banke.

Euro prejak prema dolaru

Oporavak europskoga gospodarstva, upozoravaju strani analitičari, u velikoj će mjeri ovisiti i o tečaju eura, koji je trenutno na povijesno visokim razinama prema američkom dolaru. Jak euro, upozoravaju, loša je vijest za izvoznike iz eurolanda, što bi moglo usporiti oporavak. Ekonomisti upozoravaju da će se oporavak EU i eurozone, koje su naš vodeći vanjskotrgovinski partner, odraziti i na Hrvatsku, ali s priličnim zakašnjenjem.

Tako je Željko Lovrinčević, savjetnik premijerke Kosor, ovih dana upozorio da Hrvatsku čeka šest teških mjeseci, u kojima će BDP nastaviti padati, a nezaposlenost rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:37