EUROPSKO ISTRAŽIVANJE

U Hrvatskoj ni majke s troje djece ne napuštaju posao, dok su u Njemačkoj i V. Britaniji one kućanice

ZAGREB - Hrvatske majke su među najradišnijima u Europi! To pokazuje istraživanje prema kojemu je u Hrvatskoj broj zaposlenih majki veći od europskog prosjeka. Pogotovo iznenađuje činjenica da je broj Hrvatica s troje i više djece koje rade među najvećima u Europi: 61,3% naspram europskog prosjeka od 54,7%.

Od 28 zemalja obuhvaćenih istraživanjem rađenim 2009., Hrvatska je na visokom 10. mjestu po broju zaposlenih žena s troje i više djece. Ispred nas su Nizozemska, Finska, Cipar, Litva, Portugal, Poljska, Belgija i Latvija. Na prvom mjestu, s čak 79,3 posto, naši su susjedi Slovenci. Najviše kućanica je, pak, u Turskoj (19,6%) i Makedoniji (19,8%).

Ekonomska politika

Zanimljivo je da je upravo u mnogim zapadnim demokracijama, poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, broj zaposlenih majki na razini ili čak ispod europskog prosjeka. U slučaju tranzicijskih zemalja, pak, razlike su velike. Najveći kontrast je između Slovenije i Makedonije.

Analitičari smatraju da su u tome veliku ulogu odigrali tradicija, životni standard, ali i ekonomska politika pojedinih država u posljednjih 50-ak godina.

- Nakon 2. svjetskog rata ljude se iseljavalo sa sela u gradove jer je trebalo radne snage. Postojala je radna i socijalna sigurnost, a bilo je i društveno neprihvatljivo da žena ne radi.

Manje zaposlenih na selu

U Makedoniji, na jugu Srbije i u Crnoj Gori uspjela se održati tradicija žene kućanice jer je riječ o neurbaniziranim područjima - tvrdi Goran Bakula, ekonomski analitičar Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Relativno mali broj zaposlenih majki u visokorazvijenim zemljama Bakula objašnjava visokim standardom.

Najviše je zaposlenih žena u Zagrebu jer ima najviše vrtića

Istraživanje Studijskog centra socijalnog rada, uspoređujući postotak djece koja pohađaju vrtić i stopu zaposlenosti žena, dokazalo je da najmanje žena radi u županijama koje imaju najmanje vrtića. U Brodsko-posavskoj županiji, gdje je vrtić pohađalo manje od 15 posto djece, radi samo 25 posto žena. U Zagrebu je pak u vrtiću gotovo 70 posto djece, a zaposlenost žena je veća od 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:31