'DOBRO ULAGANJE'

FINSKA UČVRSTILA UTJECAJ NAD NOKIOM Za 844 milijuna eura kupili su 3,3 posto udjela u tehnološkom gigantu

Zgrada Nokie u Helsinkiju
 Profimedia, Alamy

Finska vlada kupila je 3,3 posto udjela u Nokiji za oko 844 milijuna eura kako bi učvrstila utjecaj nad tim proizvođačem opreme za telekomunikacijske mreže.

"Vjerujemo da će to biti dobro ulaganje. Valja se prisjetiti da je Nokia najveća finska kompanija a finsko je vlasništvo u njoj dosada bilo prilično skromno", objašnjava odluku u razgovoru za Reuters izvršni direktor državnog holding društva Solidium Antti Makinen.

"Privlačni su nam jaka tržišna pozicija kompanije i široko tehnološko znanje", dodaje čelnik Solidiuma.

Solidium neće na predstojećoj skupštini dioničara tražiti mjesto u Nokijinom odboru ali bi mogao razmotriti tu opciju u budućnosti, napominje Makinen.

Holding je ove godine po njegovim riječima počeo igrati aktivniju ulogu u odborima kompanija u kojima ima vlasnički udio. Zadaća je Solidiuma kupnja vlasničkih udjela u značajnim finskim kompanijama kako bi ostale "manje ili više u finskom vlasništvu".

Holding upravlja manjim udjelima u 13 finskih komapnija čije su dionice uvrštene u burzovnu kotaciju a većinom su nastale u dobu industrijalizacije provedene uz dirigentsku palicu države.

Kako bi financirao ulaganje u Nokiju, Solidium je u proteklim tjednima prodao udio u Teliji i Sampu.

Nokia je prije deset godina bila vodeća tvrtka na globalnom tržištu mobitela i bila je motor finskog gospodarstva, sa četiri posto udjela u finskom BDP-u i 20 posto u finskom izvozu.

Urušavanje nekadašnjeg poslovanja s mobitelima bilo je glavni razlog desetogodišnje gospodarske stagnacije od koje se zemlja tek počela oporavljati.

Prema podacima na Nokijinoj stranici, vlasnički udjeli tri finska mirovinska fonda trenutno ne dosežu ni tri posto. Danas je kompanija fokusirana na industriju telekomunikacijskih mreža u kojoj joj konkuriraju švedski Ericsson i kineski Huaiwei.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 20:07