USPJEŠNA GODINA

FOND BRANITELJA ZAKLJUČIO GODINU S 23,3 MILIJUNA KUNA DOBITI Razlog za blagi rast u odnosu na 2016. leži u promjeni vrijednosti dionica

 
Ivan Kurtović, glavni izvršni direktor Intercapitala
 Darko Tomaš / Hanza Media

Fond hrvatskih branitelja prošlu je godinu zaključio s ukupnom dobiti iz poslovanja nešto većom od 23,3 milijuna kuna, što je 3,5 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci koje je jučer objavio InterCapital Asset Management, društvo koje upravlja braniteljskim fondom.

Godinu ranije dobit iz poslovanja Fonda hrvatskih branitelja bila je oko 0,8 milijuna kuna manja, odnosno iznosila je nešto više od 22,5 milijuna kuna. No, razliku u dobiti iz poslovanja teško se može pripisati transakcijama Fonda na burzi, budući da njih u prošloj godini praktično nije ni bilo.

Pravi razlog veće dobiti, objašnjavaju u InterCapitalu, leži u promjeni vrijednosti dionica koje se nalaze u portfelju Fonda. To se prije svega odnosi na cijenu dionice HT-a, koja i čini najveći dio njegova portfelja.

Ipak, članovi fonda - branitelji i članovi njihovih obitelji, mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima Fonda u 2017. godini.

Naime, zbog veće dobiti iz poslovanja članovi Fonda, od kojih je oko 240.000 aktivnih, u ovoj godini mogu računati na nešto veće dividende, za koje se očekuje da će biti isplaćene sredinom godine. Pritom treba voditi računa da sav raspoloživi novac od dobiti ne ide u isplatu dividendi, već se dio usmjerava u Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja. Jučer objavljena krvna slika Fonda hrvatskih branitelja pokazuje da se najveći dio portfelja fonda, čak 97,56 posto, odnosi na dionice HT-a.

U vlasništvu Fonda posljednjeg dana laninalazilo se 5,449.697 dionica HT-a, ukupne vrijednosti veće od 900 milijuna kuna, što je Fondu hrvatskih branitelja davalo 6,66 posto udjela u vlasničkoj strukturi HT-a. Fond hrvatskih branitelja vlasnik je i 509.933 dionica Kutjeva, u kojem drži vlasnički udio od 8,9 posto, dok dionice tog poduzeća u ukupnom portfelju Fonda čine nešto manje od dva posto. Fond je vlasnik i dionica Tiskare Vjesnik i Karlovačke banke, no njihovi su udjeli u ukupnoj imovini Fonda znatno manji, manji od po jedan posto. U InterCapitalu ističu da će se iznos dividende znati nakon odluke Fonda.

Fond u brojkama

240.000 ukupan je broj aktivnih članova Fonda

3,5 posto više nego godinu prije ukupna je dobit iz poslovanja Fonda

2 posto dionica Kutjeva u ukupnom je portfelju Fonda

97,56 posto najveći je dio portfelja Fonda koji se odnosi na dionice HT-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:26