MACRONOVO OBEĆANJE

FRANCUSKA ĆE ULOŽITI 1,5 MILIJARDI EURA U UMJETNU INTELIGENCIJU Cilj im je smanjiti dominaciju kompanija poput Googlea i Facebooka

Emmanuel Macron
 Stoyan Nenov / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je uložiti 1,5 milijardi eura državnog novca u umjetnu inteligenciju do 2022. godine kako bi se zaustavio odljev mladih stručnjaka iz Francuske i uhvatio korak s dominantnim američkim i kineskim tehnološkim divovima.

Ulaganje je sastavni dio strategije za umjetnu inteligenciju koju je Macron izložio na istraživačkom institutu elitnog College de Francea. Temelji se na izvješću koje je istaknulo prednosti i nedostatke Francuske na tom području.

Umjetna inteligencija dio je informatike koji se bavi razvojem sposobnosti računala da obavljaju zadaće za koje je potreban neki oblik inteligencije, uključujući snalaženje u novim okolnostima, učenje novih pojmova i zaključivanje.

"Nemamo nikakvih šansi da kontroliramo utjecaj (tih tehnologija) niti da utječemo na eventualne negativne posljedice ako propustimo početak rata", kazao je francuski predsjednik u četvrtak pred više ministara i čelnika kompanija, uključujući direktora BNP Paribasa Jeana-Laurenta Bonnafea.

Prvi je cilj po njegovim riječima bolje korištenje francuskog sustava visokog obrazovanja u kojem se školuju informatički inženjeri i matematičari da bi se potom zaposlili u vodećim američkim tehnološkim kompanijama.

Neki od njih danas zauzimaju vodeće pozicije u Googleu i Facebooku koji je 2015. godine u Parizu otvorio centar za istraživanje umjetne inteligencije.

"To je rasipanje resursa", kazao je prije toga u četvrtak ministar financija Bruno Le Maire. "Francuska plaća školovanje doktoranata koji potom odlaze u Sjedinjene Države", dodao je.

Predsjednik želi preobraziti Francusku u "zemlju inovacija", špekulirajući da će izmijenjeni zakoni o radu i tehnologija potaknuta većim ulaganjima rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i da će smanjiti dominaciju kompanija poput Googlea i Facebooka, utirući put novim divovima sa sjedištem u Europi.

Autori izvješća ukazali su, između ostalog, na potrebu za boljom suradnjom vladinih istraživačkih centara i privatnih kompanija kako bi najbolji stručnjaci ostali u Francuskoj. Macron je pohvalio taj zaključak koji bi u konačnici mogao rezutlirati ublažavanjem uvjeta za rad istraživača iz državnih instituta u privatnim kompanijama.

Prema Macronovom bi planu kompanije trebale dobiti pristup podacima koje prikupe državne organizacije poput sustava zdravstva kako bi se poboljšala učinkovitost sustava baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Iznos predviđen za tu svrhu - nekih 450 milijuna dolara - predstavlja kap u moru globalne potrošnje na umjetnu inteligenciju, na koju su najveće tehnološke kompanije prema procjeni savjetodavne tvrtke McKinsey samo u 2016. godini uložile 20 do 30 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 17:06