POSLOVNA DRAMA

GLAVNI DIREKTOR MOSTARSKOG DIVA 'Opstanak Aluminija je upitan zbog cijena struje'

 Branka Slavica/CROPIX

MOSTAR - Glavni direktor Aluminija iz Mostara Ivo Bradvica izjavio je u četvrtak da će ova kompanija propasti optužujući vlasti u Federaciji BiH da ne žele pomoći kako bi se smanjila cijena električne energije koju kupuje od elektroprivrednih poduzeća u BiH koja su u njezinu vlasništvu.

Bradvica je najavio i da će ponuditi svoj mandat na raspolaganje na prvoj sljedećoj sjednici Nadzornog vijeća.

"Aluminij je prinuđen plaćati neprimjereno visoku cijenu električne energije, koja u strukturi troškovnoga inputa, u odnosu na burzovnu cijenu aluminija, u 2013. iznosi više od 60 posto, čime je njegov tržišni opstanak vrlo upitan", rekao je Bradvica na konferenciji za novinare u Mostaru.

Pojasnio je da je unatoč deblokiranju računa Aluminija opstanak ove kompanije vrlo upitan zbog golemih gubitaka koji su prouzročeni istodobnom niskom cijenom metala na svjetskom tržištu i skupe električne energije. Mostarski Aluminij najveći dio električne energije kupuje od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja u BiH ima najskuplju cijenu električne energije za razliku od Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede Republike Srpske. Tri elektroprivrede nastale su u ratu u BiH i ta je podjela ostala do danas.

Pri tome je Bradvica pojasnio da se kojim kojim slučajem Aluminij Mostar nalazi nešto sjevernije, njegov bi poslovni rezultat u 2012. bio radikalno povoljniji.

"Da je kojim slučajem smješten petnaestak kilometara istočnije prema Nevesinju, njegov bi poslovni ishod bio za čak 88 milijuna milijuna maraka bolji od iskazanoga gubitka u 2012. i imali bismo oko 22 milijuna maraka dobiti, a ne gubitka. Posebno napominjem kako se ti primjeri mogućih poslovnih ishoda Aluminija odnose na poslovanje, vjerovali ili ne, u istoj državi – Bosni i Hercegovini", upozorio je Bradvica.

Optužio je većinske bošnjačke vlasti Federacije BiH da rade na gašenju Aluminija iako je ova kompanija u suvlasništvu ovoga entiteta od 44 posto, dok je u Elektroprivredi Herceg-Bosne i Elektroprivredi BiH suvlasnik s preko 90 posto udjela.

Uz Federaciju BiH suvlasnik u Aluminiju u istovjetnom iznosu su i radnici s 44 posto dionica, dok je vlada RH suvlasnik s 12-postotnim udjelom.

Prošlu godinu Aluminij je završio s gubitkom od 32 milijuna eura što je otpisano smanjenjem temeljnog kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:33