ŠOK U SVIJETU FINANCIJA

GLOBALNI BURZOVNI SLOM, PANIČNA RASPRODAJA KRENULA IZ KINE 'Ovo je stampedo! Kupci su nestali, takvo što još nitko nije doživio'

Nevolje su počele čim je objavljeno da je pao kineski indeks narudžbi
 Reuters

Bio je to stampedo! Tako je zbivanja od prvog radnog dana ove godine na kineskim tržištima dionica za Reuters opisao analitičar brokerske kuće Cinda Securities. “Početni pad cijena izazvao je lavinu naloga za prodaju, dok je automatska obustava trgovine, prema svemu sudeći, pojačala paniku. Kupci su nestali, a takvo nešto još nitko nije doživio.” No, panika nije zahvatila samo kineske burze nego se proširila i ostatkom globusa, udarivši na druge azijske, a potom i na europske burze, među kojima i na Zagrebačku.

Početak 2016. donio je tako vlasnicima dionica kojima se trguje na burzama jako neugodno iznenađenje. Nevolje su počele čim je objavljeno da je kineski indeks narudžbi (Caixin purchasing managers’ index), koji izrađuje privatna tvrtka Markit, u prosincu pao na 48,2, što je bilo znatno ispod očekivanja i manje od vrijednosti 50, ispod koje indeks ukazuje na smanjivanje industrijske proizvodnje.

Caixin je neslužbeni indeks koji donosi pregled manjih kineskih tvrtki, no i službeni državni indeks koji prikazuje narudžbe velikih kineskih poduzeća, također objavljen u ponedjeljak, jednako je tako pokazao nastavak kontrakcije gospodarstva.

Suprotan učinak

I prva izvješća o ekonomskom stanju Kine na početku 2016. pokazuju da niz rezanja kamate centralne banke i povećani fiskalni poticaji nisu uspjeli pojačati slabašan rast kineske industrije, tvrdi agencija Bloomberg.

Prema ocjenama analitičara, situaciju na kineskim burzama pogoršali su i daljnja deprecijacija kineske valute, renminbija, zatim prekid diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana, kao i očekivanje rasta kamate u Sjedinjenim Državama. Deprecijacija renminbija, naime, povećava inozemni dug velikih kineskih tvrtki i otežava njegovu otplatu. No, posebno je zanimljiva priča s automatskim obustavama trgovine koju su kineske burze uvele prvog radnog dana ove godine.

Njihova je uloga da smire paniku i uspore pad cijena, no čini se da je zaustavljanje trgovine imalo upravo suprotan učinak. Trgovanje je prvi put na 15 minuta zaustavljeno oko 11.30 po lokalnom vremenu, kada je indeks CSI 300 (obuhvaća tvrtke s najvećom tržišnom vrijednošću izlistane u Šangaju i Šenzenu) pao za pet posto.

U tom trenutku obustavljena je trgovina dionicama, ugovorima o prodaji s odgodom isporuke (futures) i opcija ukupne vrijednosti veće od sedam bilijuna američkih dolara.

No, čini se da je prekid trgovine upravo potaknuo individualne investitore, na koje otpada više od 80 posto svih transakcija, da požure s prodajom kako ih ne bi zahvatila sljedeća obustava nakon 7-postotnog pada indeksa.

Do kraja radnog dana

Tako se s nastavkom trgovine pad indeksa CSI 300 dodatno ubrzao pa je već u 13.30 trgovina ponovno obustavljena i prekid je potrajao sve do kraja radnog vremena.

Referentni Shanghai Composite Index zaključio je ponedjeljak s padom od 6,9 posto.

Velik pad kineskih burzi kapitala umnogome je i nastavak situacije iz ljeta prošle godine. Nakon ljetošnjeg sloma kineske su vlasti, preciznije Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire, 8. srpnja zabranile prodaju dionica svim vlasnicima udjela većih od pet posto, kao i direktorima korporacija. Zabranjena je i “kratka” prodaja (tuđih posuđenih dionica, radi zarade na padu cijena).

Tako je s tržišta privremeno uklonjeno dionica ukupne vrijednosti oko 185 milijardi američkih dolara.

Individualni investitori

I premda još nije objavljeno kada bi zabrana mogla biti ukinuta, mnogi su se kineski individualni investitori s početkom ove godine odlučili na prodaju svojih dionica iz straha da prestanak zabrane ne izazove zagušenje burzi i pad cijena kapitala.

Osim zabrana, Kina je svojem tržištu kapitala nakon sloma prošloga ljeta osigurala i mnoge poticaje. Središnja je banka poslovnim bankama odobrila dodatna sredstva za kreditiranje kupnje dionica, brokerskim je kućama naređeno da ulože vlastite milijarde dolara na tržištu. I investicijski fondovi u vlasništvu države svojim su nalozima za kupnju spašavali od potonuća brojne dionice posrnulih kineskih poduzeća.

Jedan od razloga za podupiranje burzi bilo je i to što kineske vlasti nisu željele da pad cijena dionica izazove bijes njezinih građana. No, ta kineska nastojanja ujedno su i održala povjerenje malobrojnih inozemnih investitora u kineske dionice i spriječila su da se panika s kineskih burzi proširi na druge udaljenije burze u svijetu. Tada su udar panike doživjele samo regionalne burze, no jučer se kriza proširila na cijeli svijet, pa i na Hrvatsku.

Britanski indeks FTSE 100 završio je ponedjeljak s padom od 2,23 posto, njemački DAX srozao se golemih 4,43 posto, a francuski CAC 40 izgubio je 2,77 posto vrijednosti u jednom danu.

Crobex završio dan na 1667,84 boda

I Zagrebačka burza nakratko je u ponedjeljak obustavila trgovanje, ali ne zbog pada cijena dionica, nego “zbog poteškoća na strani pružatelja telekomunikacijskih usluga”. Prekid je trajao od 13.28 do 13.52 sata. Već na početku trgovanja indeks Crobex naglo je potonuo, a do obustave trgovine sa 1687 spustio se na 1657 bodova ili za 1,8 posto. Kraj trgovinskog dana Zagrebačka burza dočekala je s vrijednošću Crobexa od 1667,84, a najviše su pale dionice Jadroplova (-13,44 posto) i Vupika (-10,56 posto).

Snažan pad na Wall Streetu

Snažan pad zabilježen je i na Wall Streetu. Ključni indeks Dow Jones Industrials u jednom je trenutku pao za oko 450 bodova, da bi se kasnije vratio na gubitak od oko 275 bodova ili oko 1,5 posto. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:00