UKLJUČENO 1200 TVRTKI

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE Čak 99% svjetskih organizacija seli se u 'oblak', a nisu svjesne posljedica nedostupnosti usluge oblaka za njihovo poslovanje

Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Većina globalnih organizacija seli se u “oblak” bez razmišljanja o posljedicama nedostupnosti usluge za njihovo poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja The Truth in the Cloud, koje su proveli Vanson Bourne, tvrtka specijalizirana za istraživanja tržišta u tehnološkom sektoru i Veritas, tvrtka za upravljanje podacima.

U istraživanje je bilo uključeno 1200 globalnih tvrtki i pojedinaca među kojima samo jedan posto ispitanika ne namjerava preseliti sustave svojih organizacija u oblak tijekom sljedeće dvije godine, a više od četvrtine očekuje da će svu vlastitu infrastrukturu uskoro zamijeniti javnim oblakom.

Međutim, ono što je istraživanje pokazalo jest nerazumijevanje koje tvrtke pokazuju vezano uz posljedice nedostupnosti oblaka. Točnije, iako je prosječno vrijeme nedostupnosti oblaka 22 minute mjesečno, više od jedne trećine ispitanih očekuje da to vrijeme traje manje od 15 minuta. Navedeni rezultati i izjava čak 60 posto tvrtki da nisu u potpunosti razmotrili troškove nedostupnosti oblaka pokazuje manjak pripreme za suočavanje s ovim problemom.

- U praksi, ako se nudi dostupnost od 99% to znači da je teoretski moguće da vaš sustav tijekom godine dana korisnicima ne bude dostupan tri i pol dana zaredom. Postoje sustavi koji nude dostupnost od 99,9% ili čak 99,99%, pri čemu treba biti oprezan, jer je lako obećati, a kad obećanje ne bude ispunjeno vi ćete trpjeti štetu, a ne onaj koji vam je obećao neprekinutu uslugu – komentirao je za Jutarnji Lucijan Carić, stručnjak za informatičku sigurnost.

Osim toga, visokih 59 posto organizacija uključenih u istraživanje ne razumije ni vlastitu odgovornost za osiguravanje pristupa poslovnim aplikacijama u slučaju nedostupnosti usluga u oblaku, odnosno smatraju da je to primarna odgovornost tvrtke koja pruža tu uslugu. Da bi pružatelji usluga također trebali zaštiti aplikacije i podatke smještene u oblak vjeruje 83% ispitanika.

Ipak, ugovori o dostupnosti usluga koje imaju pružatelji usluga, odnose se samo na povratak infrastrukture u prethodno stanje ako oblak postane nedostupan, a na organizaciji je da prebaci aplikacije i podatke na vlastitu infrastrukturu ili na neki drugi oblak u trenucima nedostupnosti oblaka.

- Vodeće tvrtke na tom području u pravilu ulažu znatne napore za uspostavljanje i održavanje sigurne radne okoline svojih sustava, no teško vam mogu jamčiti sigurnost vaše aplikacije, za to se uglavnom morate sami pobrinuti – zaključio je Lucić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:24