DESECI MILIJUNA

GRADIT ĆE VELEBNI KOMPLEKS SAMO ZA ELITU Kazahstanski investitori donose veliki novac u malo mjesto na Braču

Malena bračka općina Pučišća javnosti je najpoznatija po propalom pa donekle revitaliziranom Jadrankamenu i borbi radnika protiv stečaja. S razlogom, jer je to gotovo jedini iole važniji poslovni subjekt u općini koji je hranio generacije stanovnika tog bračkog naselja.

Tvrtka Luke Jadrana htjela bi to promijeniti i u Pučišćima sagraditi velebni turistički kompleks namijenjen isključivo gostima dubljeg džepa. Elitni turistički kompleks, u koji namjeravaju uložiti do 70 milijuna eura, uključivao bi vile i hotele visoke kategorije s ukupno do 700 ležajeva uz popratne ugostiteljske i turističke sadržaje te privezište za jahte. Zanimljivo je da iza projekta, koji je u fazi razvoja već pet godina, stoji kazahstanski kapital, ali na Brač ga donose poduzetnici usko povezani s Hrvatskom.

Zaljubljenici u Brač

Riječ je o Vladimiru Miklošiću i Viktoru Morozovu. Miklošić je 62-godišnji basist popularne kazahstanske grupe A studio, a drugi je vlasnik Morozov, poznat diljem nekadašnjeg Sovjetskog Saveza kao zet nećakinje kazahstanskog astronauta i direktora svemirske agencije Tolgata Musabaeva.

Suvlasnik i direktor tvrtke Luke Jadrana d.o.o. Paško Skelin kaže kako je otok Brač odabran zbog odlične povezanosti s kopnom, a kako je najavljeno i razvijanje bračkog aerodroma u vlasništvu tvrtki poduzetnika Jake Andabaka, vjeruje se da bi i to moglo privući elitne goste. No, veliku ulogu igralo je i to što su Miklošić i Morozov zaljubljenici u otok Brač, na kojem su često ljetovali, kaže nam njihov poslovni partner.

Riječ je o projektu koji bi zaposlio 140 ljudi, od čega bi dio svakako bio zaposlen i izvan turističke sezone. Radi se o velikom projektu za Pučišća, u kojima je turizam, za razliku od brojnih drugih bračkih općina uz more, vrlo nerazvijen. Ekonomija se tu oduvijek bazirala na čuvenom kamenu, pa druge grane, poput turizma, nisu razvijane, što je danas velika kočnica gospodarskom razvoju mjesta.

- Radi o se o uvali Luke, a ne Česminova, gdje se nekad planirala velika turistička zona. Turistički kompleks prostirao bi se na 170 tisuća kvadrata. Ukupno su to tri parcele koje su već gotovo u potpunosti otkupljene od 27 vlasnika. Zasad još ne znamo točno kako će kompleks izgledati, jer čekamo donošenje prostornih dokumenata kako bismo znali gabarite gradnje, no u suradnji s vrhunskim arhitektima radimo na ispitivanju prostornih mogućnosti - kaže Skelin.

Ističe da županijskom i lokalnom samoupravom tvrtka nema razloga biti nezadovoljna. Dapače, kaže, svi su podržali projekt, no dugotrajna procedura razlog je što se razvija već pet godina. Dosad je, kaže Skelin, u sve uloženo više od pet milijuna eura, a sad su na redu izrada poslovnog plana s investicijskom studijom i studija izvedivosti, nakon čega bi trebalo doći i do glavnog projekta. Od trenutka kada svi dokumenti budu usvojeni i studije dovršene, tvrtki Luke Jadrana potrebno je, tvrdi njezin direktor, oko 18 mjeseci za gradnju turističkog kompleksa.

Mogući i drugi ulagači

Birokratske procedure pomalo se uklanjaju. Županijska uprava za ceste pribavila je građevinsku dozvolu za cestu Pučišća - Povlja, ključnu za nastavak projekta koji bi u dijelove Pučišća trebao dovesti i drugu značajnu infrastrukturu - struju i vodovod.

- Nije nam cilj uništiti uvalu koju volimo, nego je unaprijediti tako da svi od toga imaju koristi. Želimo kvalitetan, elitni turizam i upravo radimo na studijama koje bi nam trebale pokazati što točno žele takvi gosti - zaključuje direktor Skelin. Dodaje da je kapital zasad stopostotno vlasništvo kazahstanskih investitora, no ovisno o razvoju projekta, nije isključeno da se u provedbu uključe i drugi ulagači.

Jednom od ulagača tvrtke u Kazahstanu u blokadi

Suvlasnik tvrtke Luke Jadrana Viktor Morozov vrlo je poznata osoba u kazahstanskim poduzetničkim krugovima. Njegove tvrtke bile su uključene u gradnju rusko-kazahstanskog pogona za lansiranje raketa, gdje je direktor bio njegov zet, svemirski putnik Tolgat Musabaev. Potom je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, radio na brojnim projektima financiranim iz državnog proračuna Kazahstana, a nastavio se baviti gradnjom luksuznih vila u Dubaiju. No, s vremenom je upao u probleme jer su probijeni rokovi za gradnju lansirnog pogona, novac je potrošen, a objekt nije dovršen. Rusija je naposljetku odustala od projekta i bazu preselila na Daleki istok. Problem je nastao i s projektom gradnje državnih stanova u Kazahstanu, jer su stanovnici tužili Morozova zbog nedostataka u stanovima. Tužili su ga, donosi Slobodna, i zbog neisplate plaća radnicima. Kazahstanske tvrtke su mu u blokadi, a sa suprugom živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:04