TECHNOSVIJET

Hackeri su napali ”eth” virtualnu valutu Zapada i prepolovili joj cijenu

Tek što je lansirana, tvrtka bez direktora (i zaposlenih) je opljačkana. Prošlog su petka hackeri u samo nekoliko sati iznijeli 50-60 milijuna dolara u ethima, internetskoj valuti koja je bila u naletu da zamijeni bitcoin. Događaj je, dakle, višestruko značajan. S jedne je strane riječ o pljački, a s druge o bici za prevlast u svijetu internetskih valuta u kojoj su najveće svjetske tehnološke i financijske tvrtke.

U kooperativno programiranje (open source) nove valute, u sklopu start up tvrtke Ethereum, uložili su Microsoft i najveće zapadne banke, od Citibank do Unicredita. Kad je riječ o bitcoinsima, ta se mreža od 2008. izuzetno razgranala, ali je analiza Deutsche Bank potkraj prošle godine upozorila da je prva internetska valuta pod mogućom kontrolom Kineza. A tu su i hackeri.

Decentralizirana autonomna organizacija, koju već svi nazivaju DAO, bila je novi korak, novi uspjeh u razvoju etha, “zapadne” valute. Osnovali su je Nijemci, braća Christoph i Simon Jentzsch, a prije dva mjeseca skupila je rekordnih 120 milijuna dolara putem crowdfundinga, najviše što je dosad skupljeno za jednu firmu u toj posebnoj financijskoj aukciji. Zahvaljujući i tom uspjehu tečaj etha je ojačao, a svota narasla na 170 milijuna dolara.

Tvrtka, ustvari ulagački fond, nema zaposlenih, nema adrese, nema države u kojoj posluje, jer je riječ o kompjuterskom programu. Njezinim ulaganjima upravljaju tisuće vlasnika koji kontroliraju svaki poslovni potez, a odlučuju natpolovičnom većinom glasačkih prava.

Kad DAO ostvari neku zaradu od ulaganja, vlasnici mogu taj novac ponovno uložiti ili izvući u formi internetske valute i zamijeniti za nešto drugo, neki drugi novac ili robu. U petak je hacker (ili više njih) iskoristio slabost softvera (bug) upravo na tom mjestu, u povlačenju zarade. Instalirana je beskonačna petlja koja je satima povlačila dobit, dok nije zaustavljena. U ponedjeljak, ovog tjedna, propust je zakrpan.

Zanimljivo je da je prije samog službenog pokretanja tvrtke objavljena mogućnost napada zbog propusta u softveru, slično kao što je najavljeno da će izbiti neredi na utakmici Hrvatske i Češke. Svejedno, proces prikupljanja novca nije zaustavljen. Vjerojatno se sluti tko se tu bori protiv koga. Radi se o svotama koje nikom, ni najvećim bankama nisu beznačajne. Tečaj etha je u siječnju bio 0,7 dolara, zatim je narastao 30 puta, na oko 21 dolar, a nakon napada se skoro prepolovio, na 12 dolara. Samo kretanja tečaja “stvara” i “briše” stotine milijuna ulaganja. S druge strane, iako je učinjeno puno da bitcoin ode u prošlost, njegov je tečaj samo ove godine narastao 76 posto.

Kreatori nove valute tvrde da napad nije ugrozio njih, nego samo tvrtku koja radi s tom valutom. Ovdje je, međutim, riječ o bici za povjerenje u kojoj malo pomažu lijepe riječi i propaganda. Tehnološki gledano, šteta se može popraviti a krivca nekako identificirati. To je velika prednost digitalnih transakcija. Zato, uostalom, unatoč svakodnevnim objavama hackerskih napada na financijske organizacije, stopa kriminala pada. U ovom slučaju, naprosto se mogu vratiti sve transakcije na vrijeme prije napada. To je, međutim, protivno načelima na kojima je cijeli sustav sagrađen: kad transakciju potvrdi 51 posto uključenih u mrežu, ona je definitivna. Inače bi neka treća strana odlučivala o valjanosti transakcije, a cijela priča i jest u tome da “odlučuje mreža”, bez ugovora, “javnih bilježnika” i sudova.

Zbog svega toga napad od petka ulazi u povijest razvoja financija na internetu. Njime je bačena rukavica u lice tehnologiji kojom se pokušava zamijeniti ulogu javnih institucija u sklapanju financijskih poslova. Radi se također o bici za povjerenje među internetskim valutama, bitcoinsima i ethima. Za novac, povjerenje je najvažnije. Napokon, nesumnjivo je riječ i o teritorijalnim bitkama u izvanteritorijalnom području, između zapadnih banaka koje pokušavaju bitcoinse zamijeniti novim protokolom, i kineskim vlasnicima bitcoinsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:35