RAČUNALNA SIGURNOST

Zuckerberg se nije uspio zaštititi od hakera, otkrivamo kako vi možete

Najveće su pogreške to što mislimo da nitko neće baš nas hakirati pa koristimo suviše jednostavne i predvidljive lozinke
 REUTERS

Očigledno i suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg, kao i većina nas, ne voli pamtiti duge i komplicirane lozinke te kao password za veći broj računa voli koristiti iste jednostavne, lakopamtljive, kratke riječi.

Hakeri koji su mu u nedjelju probili šifru na Twitter i Pinterest profilu zapravo nisu imali težak posao: taj američki programer i internetski poduzetnik - ako je vjerovati hakerima, koje nitko nije demantirao - koristio je lozinku "dadada".

Velika sramota za Zuckerberga, koji je već jednom bio žrtva hakera (prije pet godina kad su mu hakirali Facebook profil), mala utjeha za nas ostale koji se ponašamo potpuno jednako: kao lozinke najčešće koristimo datume rođenja, vlastite nadimke, jednostavne nizove brojki (123456) ili slova po redoslijedu kojim su smješteni na tipkovnici (qwert) ili, još jednostavnije, kao password koristimo - riječ password.

- To je izuzetno opasno, no te opasnosti korisnici postanu svjesni tek kad pretrpe štetu - kaže Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije.

Lijeni Hrvati

Prema analizi Eurostata, statističkog ureda Europske unije, svaki četvrti stanovnik EU prošle je godine imao bar jedno neugodno iskustvo vezano za računalnu sigurnost - pokupili su virus, zlorabljeni su im osobni podaci, imali su financijske gubitke. Na vrhu ljestvice zemalja s obzirom na učestalost takvih neugodnih iskustava smjestila se - Hrvatska. Prema istraživanju, čak 42 posto korisnika lani je imalo problema zbog nedovoljnog korištenja sigurnosnih mehanizama.

- Ljudi, s jedne strane, ne vjeruju da će se dogoditi da netko probije baš njihovu šifru, a s druge strane, teško im je pamtiti lozinke koje su sigurne i teško probojne - kaže Lubura.

ista lozinka za sve Da bi šifra bila što teže probojna, ističe, mora biti komplicirana i dugačka.

- Savjetovao bih korištenje šifre od najmanje 10 znakova, koja se ne sastoji ni od kakve smislene riječi - kaže Lubura.Šifre od četiri do šest znakova, kakve većina korisnika najčešće koristi, probiju se vrlo lako, a osobito ako se sastoje od neke smislene riječi.

- Programi za razbijanje passworda u sebi, prije svega, sadrže rječnike svih poznatih riječi. Razbijanje šifri koje se sastoje od smislene riječi iznimno je lako - kaže.

Druga greška koju korisnici najčešće rade je korištenje istog passworda za većinu računa - za mail, za profile na društvenim mrežama, druge registracije. Tako se riskira da zlonamjernik probojem jednog servisa lako dolazi i do svih ostalih.

Korisnici su također skloni ostavljati tvorničku šifru na uređajima koje nabave, iako je poznato da su one lako probojne jer se uvijek sastavljaju po određenom ključu.

- Posebno opada razina sigurnosti kod osoba s flat-rateom, jer im je svejedno hoće li se još netko priključiti ili neće - kaže Lubura.

Lozinka mora imati i brojeve te znakove

Najčešće probijene šifre:

123456

password

qwerty

baseball

dragon

football

111111

abc123

access

trustno1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:35