NATEZANJA S MAĐARIMA

Hanfa opet privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine

HANFA podsjeća da je 31. ožujka, zatražila od mađarskog MOL-a podatke o načinu stjecanja dionica Ine. MOL je takav zahtjev primio 4. travnja i do sada se o njemu nije očitovao

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) naložila je Zagrebačkoj burzi da bez odgode privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine do kraja trgovinskog dana 6. svibnja, objavljeno je na Zagrebačkoj burzi , a javlja HTV.

Zadnja cijena dionice Ine u jučerašnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi iznosila je rekordnih 4200 kuna, a tijekom dana u jednom trenutku prodavala se i po 4243 kune.

U obrazloženju rješenja HANFA navodi da je već prije u postupku nadzora utvrdila znatno trgovanje dionicom Ine od strane inozemnih investitora te je od nadležnih stranih regulatora i investitora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala.

HANFA podsjeća da je, s obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora 31. ožujka, zatražila od mađarskog MOL-a podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru s drugim subjektom u vezi s kupnjom dionica Ine. MOL je takav zahtjev primio 4. travnja i do sada se o njemu nije očitovao.

S obzirom na to, HANFA je ocijenila da je privremena obustava trgovanja dionicom Ine potrebna u svrhu zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala.

HANFA je svojim prijašnjim rješenjima bila privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi od 28. ožujka do 1. travnja te je obustavu zatim 4. travnja produljila do kraja trgovinskog dana 8. travnja. HANFA je također, 28. ožujka, objavila priopćenje da je podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti te da saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu utjecati na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja, navodi HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:41