NOVI KUPCI ZA VARAŽDINSKU BANKU

HNB: 'Česi su nas već prevarili, sad ćemo biti oprezni'

Direktorica J&T banke pokazala je interes i za kupnju Vabe, a Vlada čeka mišljenje HNB-a

Šefica češke J&T banke Monika Cereova sad želi preuzeti Varaždinsku banku, i to nakon što je već pokušala ući u vlasništvo Centar banke, ali nije ispoštovala uvjete Hrvatske narodne banke, pa je Centar banka otišla u stečaj.

Stav HNB-a

- Češka banka J&T iskazala je želju za preuzimanjem Varaždinske banke iz portfelja fonda za gospodarsku suradnju Alternative za oko 52 milijuna kuna - potvrdili su nam neslužbeno u Vladi i tvrde da odluka nije donesena jer se čeka mišljenje Hrvatske narodne banke. U HNB-u su, doznajemo, vrlo oprezni jer nisu zaboravili što se s Česima dogodilo tijekom njihova neuspjelog pokušaja preuzimanja sada propale Centar banke. Stoga bi “zahtjev za stjecanje kvalificiranog udjela u nekoj drugoj banci, ako bi bio podnesen, bio pažljivo razmotren”.

Što to znači u konkretnom slučaju? U HNB-u pojašnjavaju da se kod ocjene primjerenosti potencijalnog dioničara ocjenjuju i njegova ozbiljnost te pouzdanost, pa se pri donošenju odluke uzima u obzir i kakvo iskustvo Hrvatska narodna banka ima s podnositeljem zahtjeva.

Glavni pregovarači

U pregovorima s bankom, neslužbeno doznajemo, sudjeluju ministri Gordan Maras i Slavko Linić.

- Načelno smo zainteresirani, ali prvo treba utvrditi postoji li ili ne vlasnička povezanost između banke J&T i RMS Mezzaninea - komentiraju neslužbeno u Vladi.

HNB tvrdi da bi postojanje upravljačke povezanosti s Centar bankom d.d. bila bi značajna činjenica u procesu rješavanja zahtjeva, a J&T banka i RMS Mezzanine, sukladno propisima, nisu deklarirali vlasničku ni upravljačku povezanost.

Iz RMS Mezzaninea odgvaraju da nisu vlasnički povezani s J&T-om. Država je načelno zainteresirana za prodaju te se, doznajemo u Vladi, prije može govoriti o želji da se ona realizira nego da propadne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:25