TRŽIŠTE TELEKOMUNIKACIJA

HOĆE LI T-HT UZETI 230.000 KORISNIKA FIKSNIH TELEFONA Mjesec dana do odluke o preuzimanju Optima telekoma

HT je sa 1,3 milijuna fiksnih linija lider na tržištu, a Optima je druga s udjelom od 11 posto
 CROPIX

AZTN ima samo mjesec dana da odluči može li odobriti Hrvatskom telekomu preuzimanje Optima telekoma u predstečajnoj nagodbi.

Time bi vratio 230.000 korisnika fiksne telefonije koji su prije liberalizacije telekom tržišta telefon plaćali nekadašnjem monopolistu T-HT-u, kojem je Optima bio prvi konkurent.

Takav rok nameće odredba po kojoj predstečajna nagodba mora biti dovršena u roku četiri mjeseca od pokretanja. To znači da se ona u slučaju Optime, čiji su dugovi dosegnuli 1,1 milijardu kuna, mora zaključiti do početka kolovoza. Zagrebačkoj banci Optima duguje oko 600 milijuna kuna, a HT-u oko 100 milijuna. U tom roku AZTN, neslužbeno tumače iz Agencije, može donijeti odluku samo kad bi se pokazalo da preuzmanje nikako ne utječe na koncentraciju na tržištu, a u ovom slučaju neće biti tako.

HT je, naime, sa 1,3 milijuna fiksnih linija lider na tržištu, a Optima je druga s udjelom od 11 posto, pa je preuzimanje s aspekta zaštite tržišne utakmice neizvedivo. No, nitko osim HT-a nije zainteresiran za spas Optima telekoma, koji je prošle godine imao 551 mil. kn prihoda i neto gubitak od 105 mil. kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:16