Plan za 2018. godinu

HPB pred preuzimanjem “očišćene” Jadranske banke

Zagreb, 301015. Poslovodstvo Hrvatske postanske banke HPB odrzalo je konferenciju za novinare u povodu objave rezultata poslovanja u prvih devet mjeseci ove godine. Na fotografiji: Tomislav Vuic, predsjednik uprave. Foto: Dragan Matic/CROPIX
Premda je bila predviđena u prosincu, dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke bit će provedena 2018. godine, a vrlo skoro može se očekivati preuzimanje Jadranske banke, rekao je Tomislav Vuić, predsjednik Uprave te banke.
Činjenica da nije provedena dokapitalizacija neće utjecati na odluku o preuzimanju Jadranske banke, ali HPB ostavlja na samoj granici adekvatnosti kapitala.
- To ne znači da banka ne bi mogla raditi i poslovati sa sadašnjom razinom kapitaliziranosti, nego da joj treba kapital za razvoj i širenje - objasnio je Vuić. Budući da je njezina bilanca dobro očišćena nakon provedene sanacije, Jadranska banka je HPB-u zanimljiva, među ostalim, zbog tržišta u Dalmaciji. No, čini se da je HPB otvoren i za preuzimanje drugih malih banaka, poput Croatia banke, ali u slučaju da su se podjednako uspješno riješile loše imovine. Ipak, kako je rekao Vuić, fokus banke je organski rast i njezini prioriteti u 2018. bit će unapređenje usluga, razvoj digitalnih kanala te suradnja s Hrvatskom poštom. No, razvoj banke ipak će ovisiti o dokapitalizaciji i tome kako će država kao većinski vlasnik odrediti njezinu strategiju.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:34