OD NOVE GODINE

HPB snižava kamate na sve kredite građana

 Elvir Tabaković / CROPIX

Hrvatska poštanska banka (HPB) od 1. siječnja 2014. godine snižava kamatne stope na sve postojeće i nove kredite građana s promjenjivom kamatnom stopom, pa će tako kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu biti niže za 0,20, a za kredite u kunama 0,23 postotna boda.

Kako su danas izvijestili iz te banke, HPB kamate snižava nakon pada nacionalnih referentnih stopa (NRS) za kune i eure, uz koje je HPB vezale svoje kredite, a ne primjerice uz EURIBOR, što za klijente predstavlja povoljniji, odnosno manje rizičan oblik zaduživanja.

Iz HPB-a navode i primjere novih uvjeta za tri najtraženije vrste kredita građanima u tijekom posljednje tri godine, i to stambene, nenamjenske i umirovljeničke kredite.

Kamatna stopa na stambene kredite uz valutnu klauzulu od 1. siječnja 2014. snizit će se sa 5,91 na 5,71 posto, a na kunske stambene kredite sa 6,45 na 6,22 posto.

Stambeni 'zeleni' krediti uz valutnu klauzulu odobravat će se uz kamatu od 5,21 posto, dok trenutna iznosi 5,41 posto. Za zelene kunske kredite primjenjivat će se pak kamate od 5,72 posto, umjesto sadašnjih 5,95 posto.

Kamatna stopa na nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu snižava se sa 8,95 posto, na 8,75 posto, a na kunske sa 9,49 posto, na 9,26 posto.

Za umirovljeničke kredite uz valutnu klauzulu vrijedit će kamatna stopa od 8,25 posto (sad iznosi 8,45 posto), a za kredite u kunama 8,26 posto (sadašnja je 8,49 posto).

Iz HPB-a napominju da će iduće godine sniziti kamatne stope i za sve ostale vrste kredita građanima - različite namjenske, potrošačke, VIP kredite, kao i one za zatvaranje obveza.

U prvih deset mjeseci ove godine nenamjenski krediti HPB-a porasli su za 11 posto, stambeni za 12 posto, a umirovljenički krediti za 4,4 posto.

Bruto kreditni portfelj građana krajem listopada dosegao je 4 milijarde kuna, a u HPB-u očekuju daljnji rast kredita građanima i u 2014., "kao nastavak trenda iz protekle tri godine kad je Banka imala veću stopu rasta kredita nego bankarski sektor, odnosno ostvarivala je rast i u razdoblju kad je sustav padao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:01