LJESTVICA POSKUPLJENJA PREHRAMBENIH PROIZVODA U REGIJI U POSLJEDNJIH GODINU DANA

Hrana u Hrvatskoj poskupjela dva puta više nego u Sloveniji

Kupovna moć Hrvata smanjila se za oko 30% u odnosu na razdoblje prije 4 godine

U Hrvatskoj je u posljednjih godinu dana povrće poskupjelo za čak 22,20 posto, a voće za 12,20 posto. Istraživanje regionalnih zavoda za statistiku pokazuje da smo po tome u regiji zemalja bivše Jugoslavije pri samom vrhu.

Rekorder je ipak Crna Gora, u kojoj je u istom periodu povrće poskupjelo za nevjerojatnih 40,70 posto, a voće za 16,30 posto!

No, ako se zbroje poskupljenja većine najpotrebnijih prehrambenih artikala, Srbija je, prema njihovim istraživanjima, apsolutni rekorder.

U razdoblju od svibnja 2012. do svibnja 2013. godine, pokazuju izvještaji zavoda za statistiku koje je objedinio i objavio portal Makroekonomija.org, hrana je u Srbiji poskupjela za 12,9 posto, dok je u Hrvatskoj poskupljenje iznosilo 6,50 posto.

U Sloveniji je, pak, poskupljenje osnovnih artikala iznosilo najmanje - 3,30 posto. Sredinu ljestvice zauzele su Crna Gora sa 6,50 posto, kao i Hrvatska, te Makedonija s poskupljenjem od 5,30 posto.

Skuplje cigarete

Srpski mediji poseban naglasak stavljaju na rekordan skok cijena bezalkoholnih i alkoholnih pića, kave, duhana...

Kada smo već kod kave i čaja, oni su u zadnjih godinu dana u Hrvatskoj, govori statistika, čak pojeftinili za 0,40 posto. Duhan je u Hrvatskoj do svibnja poskupio 8,50 kuna, no danas, nakon ulaska u EU i znatnog poskupljenja uzrokovanih povećanim trošarinama, situacija je bitno drukčija.

No, malo je vjerojatno da bi i s novim EU trošarinama prestigli Srbiju, gdje su cigarete u zadnjih godinu dana poskupjele za čak 37,90 posto.

Kupovna moć

Koje je objašnjenje za tako veliko poskupljenje duhana, u istraživanju nije navedeno, ali kada se uzme u obzir da kupovna moć građana Srbija pala za 30 posto u odnosu na period otprije tri do četiri godine, što je otprilike kao i u Hrvatskoj, ne čudi da se najavljuju dobra vremena za švercere cigareta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:54