INVESTICIJE

'HRVATSKA JE MEĐU ZADNJIMA U EUROPI PO RAZVOJU ŠIROKOPOJASNE INFRASTRUKTURE' Telekom Austria i Vipnet očekuju povoljniju regulativu za ulaganja

Jiri Dvorjancansky
 CROPIX

Hrvatski zakonski okvir nepovoljan je za investicije telekoma u infrastrukturu za fiksni širokopojasni internet po čemu je Hrvatska među zadnjima u Europi pa tu treba više učiniti, upozorili su u utorak predsjednik Uprave Telekom Austria Grupe Alejandro Plater i predsjednik Uprave Vipneta Jiri Dvorjančansky na susretu s novinarima u Vipnetu.

Plater je u sjedište Vipneta, člana Telekom Austria grupe, došao u povodu Vipnetove akvizicije Metroneta, osvrnuvši se pritom na poslovne i investicijske prilike u Hrvatskoj, koje su po njegovoj ocjeni nepovoljne za telekome jer, kako je kazao, nedovoljno liberalizirano tržište fiksne telefonije usporava investicije u naprednu infrastrukturu.

"Liberalizacija tržišta u fiksnom segmentu u Hrvatskoj krenula je u krivom smjeru, s obzirom da postoji operater koji kontrolira više od 80 posto fiksnog tržišta s mogućnošću daljnjeg povećanja udjela. Tako je još u Bugarskoj, dok je u gotovo svim drugim zemljama EU pa i Europe taj udjel 40 do najviše 60 posto", rekao je Plater.

Na to je Dvorjančansky kazao da takva situacija Vipnet suočava s prilično velikim izazovima, a jedan od najvećih je što u Hrvatskoj čak 18 zakona i propisa izravno i neizravno utječe na razvoj širokopojasne infrastrukture, usporavajući razvoj tržišta.

"Nadamo se da će vlada pojednostavniti zakonske propise i smanjiti administraciju što za telekome puno znači, jer bismo mogli biti učinkovitiji, a građanima ponuditi bolje cijene i usluge u fiksnom segmentu", rekao je Dvorjančansky.

Obojica su iznijeli niz podataka, od istraživanja Stanje interneta iz 2015., koje je pokazalo da Hrvatska ima najsporiji i najskuplji internet u EU, kao i da ima treći najgori rezultat u cijeloj Europi uz Albaniju i Crnu Goru, pa do upozorenja EU Hrvatskoj iz listopada prošle godine da u 2016. da mora sniziti cijenu razvoja širokopojasnog interneta.

I najnoviji Digital and Economy Situation Index DESI 2017, kako su kazali, potvrđuje da je Hrvatska među najslabijim zemljama u EU po iskorištenosti pokrivenosti brzim internetom, kao i da hrvatski građani 2,5 posto mjesečnog dohotka troše na telekomunikacijske usluge, dok u EU-u prosjek iznosi 1,3 posto.

Dvorjančansky je podsjetio na lanjsko povećanje prihoda Vipneta od 8,6 posto, na 398,3 milijuna eura te 12,3 postotni rast EBITDA-e, na 88,3 milijuna eura, čime je Vipnet, po njegovoj ocjeni, bio najuspješniji telekom na hrvatskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 06:56