Ministarstvo obrane

HRVATSKA VOJNA INDUSTRIJA: Potpisani ugovori sa 34 tvrtke za opremanje domaćih oružanih snaga. HS PRODUKT: Dosegli smo prihod od 100 milijuna dolara

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević
 Dragan Matić / Hanza Media

Ministarstvo obrane potpisalo je u ponedjeljak ugovore o nabavi vojne opreme za Oružane snage i MORH sa 34 domaće tvrtke, a riječ je o nabavi oružja, odjeće, obuće, opreme, usluga i radova u vrijednosti od oko 230 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u središnjici MORH-a predstavnicima poduzeća s kojima je sklopio ugovore da je MORH od njih kupio vojnu opremu prvenstveno jer je konkurentna, odnosno zato što je ravnopravna, ako ne i bolja od proizvoda svjetske konkurencije.

Hrvatsku vojnu industriju ocijenio je strateškom, s kvalitetnim proizvodima i uslugama, a na novim ugovorenim poslovima radit će oko 5000 ljudi. To je nastavak dobre prakse MORH-a i značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu, istaknuo je Krstičević.

Naglasio je da hrvatska vojna industrija u suradnji s Oružanim snagama dobiva reference za otvaranje vrata na zahtjevnim svjetskim tržištima. U toj suradnji dobivaju svi, i MORH i Oružane snage i hrvatsko gospodarstvo, a potpisani ugovori pokazuju da MORH nije samo potrošač, nego i generator razvoja i promotor vrhunskih hrvatskih proizvoda.

Sada je, kako navode u MORH-u, ukupno ugovoreno više od 400 različitih vrsta roba i usluga.

Među 34 tvrtke koje su potpisale ugovor s MORH-om o za opremanje vojske je i karlovačka tvornica oružja HS Produkt, a direktor te tvrtke Željko Pavlin je, gostujući ujutro u HRT-ovom Studiju 4, rekao kako  s MORH-om surađuju još od 1991. godine te su prisutni na gotovo svakom natječaju zbog širokog asoertimana.

HS Produkt je u vlasništvu dvojice partnera, Marka Vukovića i Ivana Žabčića, a ukupni joj godišnji prihodi prelaze 100 milijuna dolara, rekao je Pavlin, pri čemu je prošle godine 99 posto proizvodnje otišlo u izvoz. U pitanju je proizvođač pušaka i pištolja koji najviše izvozi u SAD, na Bliski istok,  neke zemlje Dalekog istoka te u Afriku. 

„Na svjetskom je tržištu referenca domaće tržište, posebice otkad je Hrvatska ušla u NATO savez, jer proizvođači imaju pravo nakon provjere proizvoda dobiti NATO kodne brojeve što im je izuzetna referenca za plasman na inozemna tržišta, gdje ostvarujemo najveće prihode“, rekao je Pavlin.

 „Svi naši proizvodi plod su našeg vlastitog istraživanja, ulažemo i preko 10 milijuna kuna u istraživanje jer bez inovacija gubite trku s konkurencijom“, rekao je Pavlin,  a surađuju s Institutom Ruđer Bošković i mnogim fakultetima, kao i Ministarstvom obrane.

HS produkt zapošljava oko dvije tisuće radnika. 

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš rekao je da hrvatska vojna industrija okuplja stotinjak tvrtki s godišnjim prometom većim od 200 milijuna eura i više od 3000 zaposlenih, a u zadnjih 15 godina uložena su značajna sredstva u inovacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. siječanj 2021 05:54