LAKŠE DO VIKENDICE

HRVATSKE NEKRETNINE OPET VELIKI HIT U RUSIJI 'U 30 dana dobili smo upit za kupnju marine i par hotela'

Rusima pojednostavljena procedura za kupnju, raspituju se za marine i hotele
 Tonči Plazibat / CROPIX

Od sredine svibnja ruski državljani u Hrvatskoj mogu kupovati nekretnine i kao fizičke osobe, a ne samo preko tvrtki. Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je jednostavno promijeniti praksu, nije bilo izmjena zakona. Sve je počelo nakon lanjskog susreta premijera Zorana Milanovića sa zamjenikom ruskog premijera Arkadijem Dvorkovičem. Vijest je odmah odjeknula u glavnim ruskim medijima.

- Nakon što je vijest objavljena u središnjem ruskom televizijskom dnevniku, moj bivši klijent obavijestio me o tome. Odmah sam zatražila mišljenje Ministarstva vanjskih poslova čiji zaposlenici nisu bili upoznati u tom trenutku s tom promjenom prakse - kaže Olga Kliškinić, najpoznatija splitska Ruskinja. Ona je svojedobno vodila rusku tvrtku Demonstratio koja je upravljala nekretninom u Bolu na Braču.

Nema reciprociteta

Ruskim je državljanima omogućeno da nekretnine kupuju s pravima koje imaju hrvatski građani, ali Rusi nisu omogućili isto Hrvatima. Naime, osoba koja kupuje nekretninu u Hrvatskoj, kupnjom postaje i vlasnik zemljišta na kojemu se objekt nalazi, a u Rusiji ne.

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine, dugo je aktivna na ruskom tržištu i već pet godina nastupa na tamošnjim sajmovima nekretnina.

- Bilo je više potencijalnih kupaca, ali su odustajali zbog složene procedure. Tvrtke koje nisu na vrijeme podnijele završni račun, ugašene su i više je nekretnina ostalo kao ‘viseća imovina’. Prije pet godina kupnja je stala. Čim je ovom odlukom uklonjena ta velika prepreka, u mjesec dana dobili smo upit za kupnju jedne marine i nekoliko manjih hotela, pa se vidi da je odluka Ministarstva pojačala interes ruskih državljana za ulaganje u poslovne nekretnine - kaže Biliškov.

Dodaje kako pravu sliku nove potražnje očekuje na sajmovina nekretnina u Rusiji u studenome.

Dolaze Azerbajdžanci

- Dodatni momentum stvorila je odluka Sberbanke da ruskim državljanima ponudi hipotekarne kredite za kupnju nekretnina u Hrvatskoj - napominje Biliškov.

Olga Kliškinić upozorava da bi to moglo privući ruski srednji sloj i otjerati ruske bogataše koji “ne žele živjeti tamo gdje mogu doći svi”.

- Nije riječ o njihovoj netrpeljivosti prema nižem socijalnom sloju, nego o potrazi za posebnostima koje nisu dostupne svima. To se dogodilo u Crnoj Gori. Mislim da bi bogatiji Rusi, a njih stotinjak ima nekretnine u Hrvatskoj, radije servisirali tvrtku koja upravlja njihovom nekretninom, nego trpjeli sugrađane - kaže Kliškinić.

Olga Kliškinić kaže da nekretnine u Hrvatskoj ima oko stotinu imućnih Rusa

Rusi su počeli kupovati nekretnine u Hrvatskoj prije nego u Crnoj Gori, još 2002. godine.

Tri godine kasnije eksplodiralo je crnogorsko tržište, kupovali su gotovo naslijepo, a trend se prije nekoliko godina usporio i sada masovno rasprodaju.

- No, dolaze novi kupci, pojačan je interes Azerbajdžanaca - kaže Biliškov. Nova moda među Rusima je kupnja u Bugarskoj jer se tamo još ne kupuje masovno.

Birokracija

Dosadašnja procedura za Ruse

1. Osnovati tvrtku koja će kupiti nekretninu.

2. Plaćati troškove tvrtke.

3. Za boravak u kući trebalo je sklopiti ugovor o najmu sa svojom tvrtkom.

4. Radi iznajmljivanja kuću je trebalo kategorizirati .

5. Kategorizacija nekoliko raznih inspekcija.

6. Rus u svojoj kući nije mogao boraviti više od 90 dana bez hrvatske radne dozvole.

7. Da bi dobio radnu dozvolu, tvrtka je morala zapošljavati najmanje tri Hrvata.

8. Hrvatska tvrtka mora upravljati kućom.

9. Ako želi prenijeti kuću na sebe, mora je kupiti od svoje tvrtke.

10. Kako je riječ o poslovnoj transakciji, mora je odobriti Ministarstvo pravosuđa. Ako ne odobri kupnju, smije pokušati opet za pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:19