UREĐAJ JEDINI LIMIT

Hrvatski Telekom predstavio je novu uslugu najbrže i najjednostavnije pristupne mreže na tržištu telekomunikacija

Tanja Goja, Richard Brešković, Boris Drilo, Ivan Šarić

U četvrtak je Hrvatski Telekom predstavio svoju novu komercijalnu uslugu, superbrzu optiku nove generacije. Naime, radi se o novom konceptu mreže koja je, prema riječima HT-ovog člana uprave, Borisa Drila, “najbrža i najjednostavnija moguća pristupna mreža u telekomunikacijama”.

HT je s ovim konceptom krenuo prije otprilike pet godina kada se radilo o testiranjima, a sada je napokon u mogućnosti pružiti optičku uslugu brzine prijenosa od 500 megabita do gigabit u sekundi.

- Jedina limitacija vezana je uz Vaš korisnički uređaj – rekao je Drilo.

HT je jedini unutar Deutsche Telekom Grupe koji je implementirao ovu tehnologiju, a usluga je dostupna u dva paketa, MAXnet (internet) i MAX2 (internet+govorne usluge) s inicijalnom brzinom interneta 500 Mbit/s.

Danas oko 20,000 hrvatskih kućanstava ima mogućnost superbrzom pristupu internetu u određenim naseljima u Zagrebu, Splitu i Karlovcu.

Međutim, HT ima namjeru ovaj koncept proširiti i na druga područja diljem Hrvatske, a osim toga investiraju i u terastream mrežu i naprednu 4K televiziju. Naime, cilj je napraviti mrežu koja podržava terabitne brzine, a za to je potrebno u potpunosti osigurati optičku infrastrukturu.

- Tako bi svaki korisnik imao optičku nit (eng. dark fiber) kojom bi dogurao do koje god brzine interneta želi – izjavio je Drilo.

Na predstavljanju nove usluge Hrvatski Telekom je najavio i prvi 4K kanal na ovom tržištu, Fashion TV, koji će biti pušten u sljedećih nekoliko dana. Osim toga, od ovoga vikenda HT-ovi sportski kanali bit će u HD formatu, a tijekom travnja bit će formulirani u 4K.

- HT će postati punopravna 4K platforma – najavio je direktor Sektora marketinga privatnih korisnika HT-a, Richard Brešković, a Tanja Goja, voditeljica projekta nove optike, zaključila je da je "s ovim brzinama moguće igrati online igre, razne multimedijalne igre, obavljati velike downloade i uploade i sve to na više uređaja istovremeno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:28