Proizvođač tekućina za e-cigarete

Ideju je dobio u Las Vegasu, danas izvozi u 80 zemalja i upravo je otvorio novu tvornicu

Među projektima koje u Eldi planiraju u sljedećih tri do pet godina je i proizvodnja i prerada industrijske i medicinske konoplje
Dario Marenić, osnivač kompanije Elda, i njegov tim na dodjeli nagrade u Frankfurtu
 Arhiva / Hanza Media

Nagrađivana novogradiška tvrtka Elda je u ponedjeljak otvorila novu tvornicu te laboratorij za analizu tekućina za e-cigarete u Industrijskom parku Nova Gradiška, gdje bi se trebalo zaposliti 20-ak radnika, kako je na svojoj web stranici objavio osnivač kompanije Dario Marenić. U pitanju je investicija od 24,5 milijuna kuna.

Kako kažu, Elda je bila prva registrirana kompanija u Europi koja je započela proizvodnju tekućina za punjenje elektronskih cigareta 2008. godine. Danas izvozi u 80-ak zemalja i to skoro cijelu proizvodnju. No, nikotin uvoze iz Njemačke jer hrvatski zakon, napominje Marenić, sada ne predviđa njegovu proizvodnju iz duhana. Očekuje, naravno, da će se zakon mijenjati te da će moći proizvoditi i nikotin.

Za uvođenje nove tehnologije za proizvodnju tekućina za elektronske cigarete Elda je dobila i novac iz EU fondova. Radi se o bespovratnoj potpori od 6,26 milijuna kuna, a cijeli je projekt, prijavljen na natječaj 2013. godine, bio vrijedan 18 milijuna kuna.

- Puno sam formula bacio dok nisam našao notu koju sam tražio. To nije nimalo jednostavno - rekao je Marenić u razgovoru za Nedjeljni Jutarnji 2014. godine. Za arome tekućina koje proizvodi tvrdi da su prirodne, imaju certifikate i koriste se u prehrambenoj industriji. Osnovu tekućina čine glicerol, Propylene glycol, destilirana voda i nikotin, a onda dolaze različite arome.

Tvrtka je lani imala 11,9 milijuna kuna prihoda (rast od 21,5% u odnosu na 2014. godinu) i dobit od 2,5 milijuna kuna, prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, te 17 zaposlenih.

Kako je objavila Hina, među projektima koje u Eldi planiraju u sljedećih tri do pet godina je i proizvodnja i prerada industrijske i medicinske konoplje.

Na ovogodišnjem VaporFairu u Frankfurtu, jednom od najvažnijih događaja u toj industriji, je Marenić dobio nagradu za najbolji proizvod i tvrtku. On je inače i član CRANE, hrvatske udruge poslovnih anđela.

Elda je osnovana 1993. godine, a ispočetka se bavila proizvodnjom elektroničkih uređaja. Na pokretanje posla s e-cigaretama Marenić se odlučio nakon što mu je prije sedam godina, na sajmu u Las Vegasu, taj proizvod pokazao jedan kineski inovator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:08