Menadžer

IVAN MRVOŠ (Include) Devetnaestogodišnjak s biznisom na 'solarni pogon'

Ivan Mrvoš
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Na crowdfunding platformi Funderbeam solinska startup tvrtka Include Ivana Mrvoša, 19-godišnjeg autora inovativne “pametne klupe”, prikupila je oko pola milijuna eura, dva puta više od zacrtanog minimalnog iznosa. Dan uoči isteka 30-dnevne kampanje, investitori na Funderbeamu obvezali su se u Mrvoševu kompaniju uložiti ukupno 482 tisuće eura, gotovo dvostruko više od 250 tisuća eura, minimalni cilj. Includeov glavni proizvod je pametna klupa Steora, koju pogone solarni moduli, a omogućuje žično i bežično punjenje uređaja, pristup internetu, noćno svjetlo i hlađenje sjedala ljeti.

Zašto je to važno?

Uspjeh Includea na Funderbeamu omogućit će tvrtki unapređenje poslovanja i povećanje broja zaposlenih, a jedan ovakav uspješan primjer može potak­nuti i slične inovativne poduzetničke projekte u Hrvatskoj da nađu alternativne izvore financiranja bankovnim kreditima. Isto tako, uspjeh Includea mogao bi povećati interes ulagača i za druge domaće projekte koji budu tražili ulagače na Funderbeamu, globalnoj platformi na kojoj startup kompanije mogu prikupljati sredstva, a ulagatelji trgovati svojim udjelima.

Kako posluje?

Prema podacima objavljenima na Funderbeamu, Mrvoševa kompanija je prošle godine prodala više od 120 klupa u devet zemalja te ostvarila prihod “veći od 200 tisuća eura”. Naglašavaju da su sve prošlogodišnje troškove – uključujući plaće, nabavu opreme i razvoj proizvoda – pokrili iz prihoda od prodaje klupa.

Što će učiniti u budućnosti?

Investiciju Mrvoš planira iskoristiti za razvoj biznisa na svim razinama, od marketinga i prodaje do bržeg razvoja proizvoda i optimizacije proizvodnoga procesa. Najveći dio iznosa – oko polovice – prema najavama će uložiti u razvoj marketinga i prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:12